Συναγερμός στην ρωσική Άπω Ανατολή μετά από μυστηριώδη διαρροή ραδιενέργειας

Συναγερμός στην ρωσική Άπω Ανατολή μετά από μυστηριώδη διαρροή ραδιενέργειας

Άγνωστη παραμένει η πηγή της έκλυσης ακτινοβολίας - Δεν τραυματίστηκε κανείς

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Χαμπαρόφσκ στην ρωσική Άπω Ανατολή, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, μετά από μια μυστηριώδη διαρροή ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας καταμετρήθηκαν κοντά σε έναν πυλώνα, σε απόσταση λίγο περισσότερο από ένα μίλι μακριά από το Χαμπαρόφσκ. Οι αρχές έχουν αποκλείσει την πληγείσα περιοχή, αλλά η πηγή της διαρροής ραδιενέργειας είναι άγνωστη και δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Χαμπαρόφσκ, Αντρέι Κόλτσιν, δήλωσε: «Ανακαλύφθηκε μια πηγή αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας… Η περιοχή αποκλείστηκε. Αποφασίστηκε να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Χαμπαρόφσκ για την ταχύτερη εκτέλεση των εργασιών».

Οι αρχές πρόσθεσαν, ότι η πηγή της ραδιενέργειας είχε «απομακρυνθεί και τοποθετηθεί σε προστατευτικό δοχείο» προτού μεταφερθεί σε κατάλληλη εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων. Κανείς δεν τραυματίστηκε ή εκτέθηκε σε ραδιενέργεια και «δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών», ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης TASS, επικαλούμενο το τοπικό υποκατάστημα της ρωσικής υπηρεσίας παρακολούθησης της ασφάλειας των καταναλωτών. Ανέφερε ακόμη, ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας θα παρακολουθούνται για τις επόμενες δύο ημέρες.