Περού: Παραιτήθηκαν έξι υπουργοί μετά το σκάνδαλο με τα Rolex

Περού: Παραιτήθηκαν έξι υπουργοί μετά το σκάνδαλο με τα Rolex

Ενώ την Τετάρτη διεξάγεται η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Έξι από τους 18 υπουργούς της κυβέρνησης του Περού ανακοίνωσαν, την Δευτέρα, την παραίτησή τους εν μέσω της έρευνας σε βάρος της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε για αθέμιτο πλουτισμό, η οποία συνδέεται με ρολόγια Rolex που φέρεται να έχει στην κατοχή της.

Ο υπουργός Εσωτερικών Βίκτορ Τόρες δήλωσε «Φεύγω επειδή της το ζήτησα και η κυρία (Μπολουάρτε) δέχθηκε», βγαίνοντας από το προεδρικό μέγαρο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Βρισκόταν στη θέση αυτή από τις 21 Νοεμβρίου και επικαλέσθηκε «οικογενειακά προβλήματα».

Μερικές ώρες αργότερα, οι υπουργοί αρμόδιοι για την Παιδεία, τις Γυναίκες, την Αγροτική Ανάπτυξη, την Παραγωγή και το Εξωτερικό Εμπόριο ανακοίνωσαν επίσης τις παραιτήσεις τους χωρίς να τις αιτιολογήσουν.

Αυτό το κύμα παραιτήσεων σημειώθηκε την προπαραμονή της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αύριο, Τετάρτη, από το κοινοβούλιο στο νέο πρωθυπουργό Γκουστάβο Αντριάνσεν και στην κυβέρνησή του. Ο Αντριάνσεν, ένας 57χρονος κεντροδεξιός διπλωμάτης, αντικατέστησε τον Αλμπέρτο Οταρόλα, σε βάρος του οποίου διεξάγεται έρευνα για αθέμιτη επιρροή.

Μέσα στη νύχτα, η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε διόρισε έξι νέους υπουργούς σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων.

Η αποσκίρτηση του ενός τρίτου της κυβερνητικής ομάδας συνέβη επίσης δύο ημέρες μετά την έρευνα στην κατοικία της Μπολουάρτε και στο προεδρικό γραφείο από περίπου 40 αστυνομικούς και δικαστικούς, οι οποίοι αναζητούσαν ρολόγια Rolex που η πρόεδρος είναι ύποπτη ότι δεν ανέφερε στη δήλωση της περιουσίας της.

Το σκάνδαλο ξέσπασε στις 15 Μαρτίου, όταν τοπικός ενημερωτικός ιστότοπος δημοσιοποίησε σειρά φωτογραφιών, στις οποίες η Μπολουάρτε εικονιζόταν να φοράει διάφορα πολυτελή ρολόγια ενώ βρισκόταν στην κυβέρνηση το 2021 και το 2022.

Ο νέος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την έρευνα αυτή «αφόρητη προσβολή της αξιοπρέπειας της προεδρίας της Δημοκρατίας και του έθνους που αυτή εκπροσωπεί».