Μακελειό στη Ρωσία: Τουλάχιστον 40 νεκροί, 100 τραυματίες και 150 εγκλωβισμένοι στον συναυλιακό χώρο

Μακελειό στη Ρωσία: Τουλάχιστον 40 νεκροί, 100 τραυματίες και 150 εγκλωβισμένοι στον συναυλιακό χώρο

Εκρήξεις σημειώθηκαν στην ταράτσα του κτιρίου το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες

Σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πληροφορίες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στο ίδιο περιστατικό, σύμφωνα με το TASS και το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Baza, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί ή και κρατούνται όμηροι από τους ενόπλους μέσα στον συναυλιακό χώρο. Τουλάχιστον πέντε έως επτά ένοπλοι ντυμένοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στο χώρο και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα, σε μια από τις χειρότερες τέτοιες επιθέσεις στη Ρωσία εδώ και χρόνια.

Φλόγες άρχισαν να ξεπηδούν από το κτήριο και σύννεφα μαύρου καπνού υψώθηκαν πάνω από τον χώρο μετά την πρώτη έκρηξη. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν και δεύτερη έκρηξη στον χώρο και υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένοι από τους ενόπλους είχαν οχυρωθεί κάπου μέσα στο κτήριο. "Ξαφνικά ακούστηκαν κρότοι πίσω μας, πυροβολισμοί", δήλωσε στο Reuters ένας μάρτυρας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. "Άρχισε ένας συνωστισμός, όλοι έτρεξαν προς τις κυλιόμενες σκάλες", είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε: "Όλοι ούρλιαζαν, όλοι έτρεχαν".

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), σύμφωνα με την οποία 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταδίδει το IFX επικαλούμενο την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Περισσότερα από 70 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στο σημείο, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική επίθεση».

Οι ρωσικές δυνάμεις της τάξης ανακοίνωσαν ότι «αναζητούν» τους δράστες, που ευθύνονται για την ένοπλη επίθεση και την πυρκαγιά στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall. «Ειδικές μονάδες της Ρωσικής Εθνοφρουράς εργάζονται στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall. Αναζητούν εγκληματίες και εκκενώνουν το κτίριο απομακρύνοντας τους πολίτες», ανακοίνωσε η εθνοφρουρά Rosgvardia στον λογαριασμό της στο Telegram.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία ερευνά μεγάλα εγκλήματα, δήλωσε ότι άνοιξε έρευνα για τρομοκρατική ενέργεια. Οι ανακριτές ανέφεραν σε δήλωση στο Telegram ότι «άνοιξαν ποινική έρευνα βάσει του άρθρου 205 του ποινικού κώδικα (τρομοκρατική ενέργεια)». Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν, ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία. Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το «τερατώδες έγκλημα».

«Ο Πούτιν ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για την επίθεση»

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται «συνεχώς» και «από τα πρώτα λεπτά» για τη φονική επίθεση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. «Από τα πρώτα λεπτά του περιστατικού στο Crocus City Hall, ο πρόεδρος ενημερώθηκε, ότι είχαν αρχίσει πυροβολισμοί. Ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.