Νετανιάχου: «Ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει στην Ράφα με ή χωρίς την αμερικανική στήριξη»

Νετανιάχου: «Ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει στην Ράφα με ή χωρίς την αμερικανική στήριξη»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αποκάλυψε τι είπε στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα, ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να στείλει στρατό, κάνοντας χερσαία έφοδο στη Ράφα, την πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι και ότι το Ισραήλ θα το πράξει αυτό με ή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νικηθεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, χωρίς να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα. «Και του είπα, ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί, θα το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την κατάσχεση 8.000 στρεμμάτων γης στην κοιλάδα του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπέρμαχος του εβραϊκού εποικισμού της Δυτικής Όχθης, την ώρα που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης από παλαιστινιακό έδαφος μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο το 1993, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού Peace Now.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 το Ισραήλ είχε προβεί σε ανάλγες ενέργειες κατάσχεσης. Η κυβέρνηση Ράμπιν αποφάσισε το 1992 να σταματήσει τις κατασχέσεις κρατικής γης στα κατεχόμενα, αλλά η πρώτη κυβέρνηση Νετανιάχου ξανάρχισε να χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο το 1998. Έκτοτε, έχουν γίνει σταδιακές κατασχέσεις σχεδόν 40.000 στρεμμάτων. Το κράτος μισθώνει κρατική γη αποκλειστικά σε Ισραηλινούς, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση Peace Now.