Οι απειλές του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ είναι «μορφή διαπραγμάτευσης»

Οι απειλές του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ είναι «μορφή διαπραγμάτευσης»

«Οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί, όχι όμως για τους πάντες», είπε ο δισεκατομμυριούχος

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της χώρας που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, διαβεβαίωσε ότι οι πρόσφατες απειλές του προς τα άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού είναι πριν απ’ όλα «τρόπος διαπραγμάτευσης», κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που προβλήθηκε χθες Τρίτη.

Ο δισεκατομμυριούχος προκάλεσε πανικό στην Ευρώπη όταν απείλησε τον Φεβρουάριο ότι δεν θα εγγυάται πλέον την προστασία των κρατών μελών του NATO έναντι της Ρωσίας αν δεν πληρώνουν όσα τους αναλογούν.

Οι δηλώσεις του επικρίθηκαν έντονα από ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Είναι τρόπος διαπραγμάτευσης», εξήγησε αναφερόμενος στα σχόλια αυτά ο θυελλώδης επιχειρηματίας, σε εμφάνισή του στην εκπομπή του Νάιτζελ Φαράζ, μορφής της βρετανικής άκρας δεξιάς.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί, όχι όμως για τους πάντες», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην εμφάνισή του στο τηλεοπτικό δίκτυο GB News.

Καυχήθηκε πως χάρη στις επίμαχες δηλώσεις του, γέμισαν τα ταμεία του NATO.

«Άρχισαν να πληρώνουν χάρη σε αυτά τα σχόλια», υποστήριξε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP χωρίς να αναφερθεί σε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος θα αναμετρηθεί εκ νέου με τον Τζο Μπάιντεν την 5η Νοεμβρίου, προσάπτει συχνά στους συμμάχους των ΗΠΑ στο NATO ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους ως προς τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Μην ξεχνάτε πως αυτό είναι πιο σημαντικό γι’ αυτούς απ’ ό,τι για εμάς, έχουμε έναν ωκεανό που μας χωρίζει από ορισμένα προβλήματα», ανέφερε χθες. «Έναν μεγάλο όμορφο ωκεανό».