Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Ισλανδία λόγω νέας ηφαιστειακής έκρηξης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Ισλανδία λόγω νέας ηφαιστειακής έκρηξης

Εντυπωσιακές εικόνες με ποτάμια λάβας

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στη νότια Ισλανδία εξαιτίας μίας νέας ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες, την τέταρτη από τον Δεκέμβριο και ίσως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιο ισχυρή έως τώρα.

Ποτάμια λάβας ξεχύνονται μέσα από το ηφαιστειακό ρήγμα στη χερσόνησο Ρέικιανες έχοντας φτάσει στα ανατολικά οχυρωματικά έργα της πόλης Γκρίνταβικ η οποία έχει εκκενωθεί εδώ και μήνες λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Σημειώνεται ότι χρειάστηκε να εκκενωθεί ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός Blue Lagoon, μια δημοφιλής γεωθερμική πηγή, όπου πάνε εκατοντάδες τουρίστες. Ήχησε συναγερμός στις 8:00 η ώρα τοπική το βράδυ και 500 περίπου άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τον τουριστικό προορισμό, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας παραμένει ανοιχτός. Τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο λειτουργούν κανονικά, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή οι αρχές, γιατί πρόκειται για την τέταρτη και ίσως πιο ισχυρή έως τώρα ηφαιστειακή δραστηριότητα.