«Η επίθεση στον συνεργάτη του Ναβάλνι ήταν έργο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών», σύμφωνα με τους Λιθουανούς

«Η επίθεση στον συνεργάτη του Ναβάλνι ήταν έργο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών», σύμφωνα με τους Λιθουανούς

Ο Λεονίντ Βολκόφ ήταν στο Βίλνιους υπέστη κάταγμα στο χέρι και τραύματα από περίπου 15 χτυπήματα με σφυρί στο πόδι

Η επίθεση από έναν άνδρα που κρατούσε σφυρί εναντίον ενός εξόριστου στενού συνεργάτη του αποθανόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στο Βίλνιους ήταν έργο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, όπως ανέφερε σήμερα η λιθουανική αντικατασκοπεία.

Ο Λεονίντ Βολκόφ είπε πως υπέστη κάταγμα στο χέρι και τραύματα από περίπου 15 χτυπήματα με σφυρί στο πόδι στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε προχθές, Τρίτη, το βράδυ, έξω από το σπίτι του στο Βίλνιους.

Νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει την επίθεση, αλλά είπε πως ο κόσμος θα πρέπει να σέβεται και να ακούει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αντί να τον φοβάται, αφού ο πρόεδρος της Λιθουανίας είπε «κανείς δεν φοβάται (τον Πούτιν) εδώ».

«Φαίνεται πως αυτό είναι έργο των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντάριους Γιαουνίσκις, επικεφαλής του Τμήματος Κρατικής Ασφάλειας της Λιθουανίας, χωρίς να λέει πού βασίστηκε η αξιολόγηση αυτή.

«Πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή στην ασφάλεια της ρωσικής αντιπολίτευσης (που έχει τη βάση της στη Λιθουανία)», πρόσθεσε.

Η υπηρεσία είχε αναφέρει προηγουμένως πως η επίθεση διενεργήθηκε πιθανόν προκειμένου να εμποδίσει τη ρωσική αντιπολίτευση να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στη Ρωσία στις 15-17 Μαρτίου, στις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να παρατείνει την 24χρονη διακυβέρνησή του για άλλα έξι χρόνια, επισημανθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Βλέπουμε πως (οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών) θέτουν πολύ σοβαρά στο στόχαστρο αυτή την περιοχή και αναλαμβάνουν δράση... Βλέπουμε δραστηριότητα (στρατολόγησης) και στις τρεις βαλτικές χώρες», δήλωσε σήμερα ο Γιαουνίσκις.

Η Λιθουανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει γίνει βάση πολιτικών της ρωσικής και λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο Βολκόφ επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στον Πούτιν. Πριν από την επίθεση της Τρίτης είχε πει στο Reuters πως οι ηγέτες του κινήματος του Ναβάλνι στην εξορία φοβούνταν για τις ζωές τους.

Ο Ναβάλνι, ο πιο εξέχων επικριτής του Κρεμλίνου, πέθανε τον περασμένο μήνα σε φυλακή στον Αρκτικό κύκλο. Οι ρωσικές αρχές λένε ότι πέθανε από φυσικά αίτια. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε από τις αρχές, κάτι το οποίο αρνείται το Κρεμλίνο.