Ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί αθωώθηκε για τις κατηγορίες για λογοκλοπή

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί αθωώθηκε για τις κατηγορίες για λογοκλοπή

Μια πρώην μαθήτριά του είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη

Ο γνωστός Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί αθωώθηκε για τις κατηγορίες περί λογοκλοπής για την ταινία του "Ένας ήρωας" για τις οποίες μια πρώην μαθήτριά του είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η ετυμηγορία στην υπόθεση των κατηγοριών για παραβιάσεις του δικαιώματος του δημιουργού στην ταινία 'Ένας ήρωας' έχει εκδοθεί και το έργο έχει απαλλαγεί πλήρως από τις κατηγορίες αυτές», αναφέρει το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από την υπηρεσία επικοινωνίας του σκηνοθέτη.

Το 2022, μία πρώην μαθήτρια του σκηνοθέτη, η Αζαντέχ Μασιχζαντέχ, τον είχε κατηγορήσει για λογοκλοπή λέγοντας πως είχε εμπνευστεί την ιδέα για την ταινία του από το ντοκιμαντέρ της "All Winners All Losers".

«Επτά ειδικοί» οι οποίοι είχαν οριστεί από την ιρανική δικαιοσύνη «απέρριψαν ομόφωνα όλες τις αξιώσεις της ενάγουσας», σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Irna.

Στην ταινία "Ένας ήρωας", ένας κρατούμενος που έχει βγει από τη φυλακή με διήμερη άδεια γίνεται διάσημος αφού βρήκε μια τσάντα με χρυσά νομίσματα την οποία παρέδωσε στην ιδιοκτήτριά του αντί να την κρατήσει για τον εαυτό του, παρότι πολύ φτωχός.

«Όταν ένα γεγονός που έχει συμβεί εμφανίζεται στον Τύπο, ανήκει στη δημόσια σφαίρα», είπε ο κινηματογραφιστής στη διάρκεια του Φεστιβάλ των Καννών το 2022. «Το 'Ένας ήρωας' είναι μια ελεύθερη απόδοση αυτής της ιστορίας, όπως και το ντοκιμαντέρ αυτού του ατόμου, δεν τίθεται θέμα δικαιωμάτων του δημιουργού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατηγορία «βασίστηκε κυρίως σε βίντεο από μαθήματα στο εργαστήριο του Φαραντί», όμως η ενάγουσα είχε «αλλάξει αυτές τις εικόνες προς ίδιον όφελος» και το δικαστήριο «κατά συνέπεια έκρινε αυτές τις αποδείξεις άκυρες».

Πενήντα ενός ετών, ο σκηνοθέτης της ταινίας "Ένας χωρισμός" έχει κερδίσει αρκετά σημαντικά κινηματογραφικά βραβεία, κυρίως τα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2011 και το 2016.

Το 'Ένας ήρωας" έλαβε το 2021 το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών, το δεύτερο σημαντικότερο βραβείο μετά τον Χρυσό Φοίνικα.