Γάλλος υπουργός Εξωτερικών: «Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας είναι αδικαιολόγητο»

Γάλλος υπουργός Εξωτερικών: «Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας είναι αδικαιολόγητο»

«Πρέπει να ζητήσουμε εξηγήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση»

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας είναι αδικαιολόγητο», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ μιλώντας σήμερα σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

Από ανθρωπιστική άποψη η κατάσταση είναι καταστροφική, υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός, επισημαίνοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να μπορέσει να το ακούσει και να σταματήσει».

«Το γεγονός ότι οι πληθυσμοί παλεύουν για τα τρόφιμα και ότι η Ράφα, μια πόλη με 300.000 κατοίκους, έχει σήμερα κατακλυστεί από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους, πρέπει να μας οδηγήσουν στο να ζητήσουμε εξηγήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση», εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός.

Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ανέφερε επίσης ο Σεζουρνέ, υπογραμμίζοντας ότι η «η Γαλλία λέει τα πράγματα με το όνομά τους, όταν πρόκειται να χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική ή όταν συμβαίνουν φρικτά πράγματα στη Γάζα».

«'Άκουσα το αίτημα από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για έναρξη έρευνας και η Γαλλία θα υποστηρίξει αυτό το διάβημα. Θα χρειαστεί μια ανεξάρτητη έρευνα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός και συνέχισε: «Επιθυμούμε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα της ασφάλειας με τρόπο αποκομμένο από το πολιτικό ζήτημα, θα πρέπει να τα ενώσουμε και τα δύο μαζί για να έχουμε διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Ερωτηθείς τέλος για μια πιθανή αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι «είναι ένα εργαλείο στην ειρηνευτική διαδικασία», ένα «εργαλείο στην υπηρεσία της ειρήνης». «Ως εκ τούτου, πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην ειρηνευτική διαδικασία από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συμφωνία», πρόσθεσε.