Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τη Γαλλία και την ΕΕ ότι δαιμονοποιούν τη χώρα του

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τη Γαλλία και την ΕΕ ότι δαιμονοποιούν τη χώρα του

Ο Ιλχάμ Αλίεφ ισχυρίζεται ότι δεν έχει την παραμικρή διάθεση να επιτεθεί στην Αρμενία

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ κατηγόρησε σήμερα τους ηγέτες της Γαλλίας και της ΕΕ ότι «δαιμονοποιούν» τη χώρα του, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει την παραμικρή διάθεση να επιτεθεί στην Αρμενία, η οποία από την πλευρά της κατηγορεί το Μπακού ότι σχεδιάζει μια νέα σύγκρουση.

Σε συνάντηση που είχε με μια αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών, ο Αλίεφ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη γειτονική του χώρα και ότι οι δηλώσεις που του αποδίδουν την πρόθεση να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Αρμενίας προέρχονται από «υπονοοούμενα» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτό αποτελεί μέρος της τακτικής δαιμονοποίησης του Αζερμπαϊτζάν», υποστήριξε.

Το Μπακού κατηγορεί τη Γαλλία ότι έχει ταχθεί υπέρ του Γερεβάν και υποκινεί έναν νέο πόλεμο στον Καύκασο, εξοπλίζοντας την Αρμενία. Πριν από μερικές ημέρες ο Μακρόν έκανε λόγο για «κίνδυνο κλιμάκωσης» μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και αμέσως μετά ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί πήγε στο Γερεβάν για να ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

Τον Δεκέμβριο το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την απέλαση δύο Γάλλων διπλωματών, τους οποίους κατηγόρησε για ενέργειες «ασύμβατες ως προς τη διπλωματική ιδιότητά τους».