Ο ηγέτης της Χαμάς λέει ότι η οργάνωση επιδεικνύει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις αλλά είναι έτοιμη να συνεχίσει τη μάχη

Ο ηγέτης της Χαμάς λέει ότι η οργάνωση επιδεικνύει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις αλλά είναι έτοιμη να συνεχίσει τη μάχη

Η ομιλία του Ισμαήλ Χανίγια μεταδόθηκε από την τηλεόραση

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε σήμερα πως η οργάνωση επιδεικνύει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα αλλά την ίδια στιγμή είναι έτοιμη να συνεχίσει τη μάχη.

Σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Χανίγια κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη να πορευθούν προς το τέμενος Αλ Άκσα για να προσευχηθούν κατά την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού στις 10 Μαρτίου καθιστώντας πιο επείγουσα την εφαρμογή μέχρι τότε συμφωνίας για εκεχειρία στις έμμεσες συνομιλίες.

Το Ισραήλ δήλωσε προχθές, Δευτέρα, πως θα επιτρέψει τις προσευχές για το Ραμαζάνι στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ στη διάρκεια του επερχόμενου ιερού μήνα όμως έθεσε όρια ανάλογα με τις ανάγκες ασφαλείας, προετοιμάζοντας το έδαφος για πιθανές συγκρούσεις αν εμφανιστούν πλήθη Παλαιστινίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα πως ελπίζει πως μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα συμφωνηθεί μέχρι την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαρτίου, έπειτα από διαπραγματεύσεις στο Κατάρ που αποσκοπούσαν επίσης στην απελευθέρωση των ομήρων, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Χανίγια κάλεσε επίσης τον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης --που αποτελείται από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τους Χούθι της Υεμένης, και την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, συμμάχους του Ιράν-- καθώς και αραβικά κράτη, να αυξήσουν την υποστήριξή τους για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

"Είναι καθήκον των αραβικών και ισλαμικών κρατών να αναλάβουν την πρωτοβουλία να σπάσουν τη συνωμοσία λιμοκτονίας στη Γάζα", είπε ο Χανίγια, αναφερόμενος σε αυτό που σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους φαίνεται πως είναι μια εσκεμμένη πολιτική του Ισραήλ να τους στερήσει τα τρόφιμα.

Το Ισραήλ λέει πως ο αποκλεισμός που επιβάλλει στη Γάζα είναι απαραίτητος προκειμένου να καταστρέψει τη Χαμάς, την οποία θεωρεί υπαρξιακή απειλή μετά την επίθεση μαχητών της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πως επιτρέπει να περάσει βοήθεια, επιρρίπτοντας με τη σειρά του την ευθύνη σε οργανώσεις αρωγής για τις ελλείψεις που όπως λένε έχουν οδηγήσει σε οξύ υποσιτισμό.