Η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης λέει ότι η «εκτέλεση» του Ναβάλνι δίνει το πράσινο φως για δολοφονίες ακτιβιστών

Η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης λέει ότι η «εκτέλεση» του Ναβάλνι δίνει το πράσινο φως για δολοφονίες ακτιβιστών

Η ίδια έχει διαφύγει στη γειτονική Λιθουανία το 2020

Η εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια προειδοποίησε σήμερα ότι ο θάνατος του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι σε αποικία κρατουμένων στην Ρωσία θα μπορούσε να δώσει το «πράσινο φως» στις αυταρχικές χώρες για να δολοφονήσουν άλλους πολιτικούς κρατούμενους.

Η Τιχανόφσκαγια η οποία διέφυγε στην γειτονική Λιθουανία του 2020, αφότου είχε συμμετάσχει ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές εναντίον του εν ενεργεία προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, είπε ότι την έχει επηρεάσει ιδιαίτερα ο θάνατος του Ναβάλνι, λόγω των συνεπειών που έχει υποστεί η οικογένειά της.

Ο σύζυγός της Τιχανόφσκαγια, Σιαρχέι, ένας μπλόκερ επικριτής των αρχών, συνελήφθη τον Μάιο του 2020 αφότου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία ενάντια στον Λουκασένκο.

Η οικογένειά του έχει σταματήσει να λαμβάνει οποιαδήποτε νέα του.

«Τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται στην απομόνωση», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρω τίποτα γι εκείνον. Δεν γνωρίζω αν είναι ζωντανός, πως είναι η υγεία του…Γράμματα δεν στέλνονται, ακούω τα παιδιά μου κάθε μέρα να ρωτούν πότε θα πάνε να δουν τον πατέρα τους επειδή είναι τόσο οδυνηρό».

«Η δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι θα μπορούσε να είναι το πράσινο φως για άλλες δολοφονίες, επειδή αν δεν υπάρξει σκληρή απάντηση τώρα, θα υπάρχουν περισσότερα άσχημα νέα για αυτούς που είναι στις φυλακές», δήλωσε, κάνοντας έκκληση στα αγγλικά, να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες των προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης ότι ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από το ρωσικό κράτος, χαρακτηρίζοντας τες απαράδεκτες.

Οι Λευκορώσοι διαμαρτύρονταν επί μήνες στον απόηχο των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020, τις οποίες οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν νοθευμένες.

Ο Λουκασένκο ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και έχει επιτρέψει στο Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύσει την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ο Λουκασένκο που ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία το 2025, αρνήθηκε ότι υπήρξε νοθεία στις προηγούμενες εκλογές. Οι μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, κόπασαν μετά τις μαζικές συλλήψεις και κρατήσεις, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν μπορείς να δεις μεγάλες συγκεντρώσεις στους δρόμους της Λευκορωσίας επειδή ο κόσμος ζει στην εποχή του Στάλιν, όπως στα στρατόπεδα Γκουλάγκ τότε», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια αναφερόμενη στα στρατόπεδα εργασία επί Σοβιετικής Ένωσης.

Η Τιχανόφσκαγια είπε ότι άνθρωποι στην Λευκορωσία συλλαμβάνονται επειδή «φορούν λάθος χρώμα κάλτσες», μιλούν λευκορωσικά ή υποστηρίζουν τις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων.

Χθες πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στην Λευκορωσία τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν ως απάτη. Η Τιχανόφσκαγια είπε ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εκλογές.

«Πρόκειται για μια απομίμηση. Είναι για μας μια τελετουργία, αλλά δεν είναι εκλογές», είπε.

Χθες ανώτερος αξιωματούχος αρμόδιος για τις εκλογές του πρώην αυτού σοβιετικού κράτους, απέρριψε τις επικρίσεις, λέγοντας στην Ουάσινγκτον να ασχολείται με τις δικές της υποθέσεις.