Ένταση στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε αγρότες και δυνάμεις της Αστυνομίας έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ένταση στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε αγρότες και δυνάμεις της Αστυνομίας έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δεκάδες τρακτέρ με σημαίες και πανό έχουν παραταχθεί σε ουρές, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στην πόλη

Ένταση επικρατεί αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, καθώς οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν, σπάνε τα κιγκλιδώματα της Αστυνομίας έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας των 27 της Ένωσης.

Δεκάδες τρακτέρ με σημαίες και πανό έχουν παραταχθεί σε ουρές, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στην πόλη. "Γεωργία. Ως παιδί την ονειρεύεσαι, ως ενήλικας πεθαίνεις από αυτήν", φωνάζουν οι αγρότες. Οι αγρότες επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε ένα βουνό από ελαστικά μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Αστυνομία έφερε κανόνια νερού, προτού πάρουν φωτιά.

Στις αρχές του μήνα μια παρόμοια διαδήλωση εξελίχθηκε σε βίαιη, καθώς οι αγρότες πυρπόλησαν μπάλες σανού και πέταξαν αυγά και κροτίδες στην Αστυνομία κατά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Οι διαμαρτυρίες είναι οι τελευταίες σε μια σειρά από συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη.

Στο τραπέζι των υπουργών Γεωργίας αναμένεται να βρεθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για απλούστευση ορισμένων διαδικασιών που αφορούν στους αγρότες, αλλά και έναν οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις. Όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, η παρουσία των αγροτών έξω από το Συμβούλιο θα ασκήσει πίεση στους υπουργούς.