Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλεί την Ουκρανία και τους συμμάχους της «να μην χάνουν την ελπίδα» τους

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ καλεί την Ουκρανία και τους συμμάχους της «να μην χάνουν την ελπίδα» τους

«Η χώρα του Ζελένσκι έχει επιδείξει επανειλημμένως αξιοσημείωτες ικανότητες και την λυσσαλέα αποφασιστικότητά της»

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα Σάββατο 24/2 την Ουκρανία και τους συμμάχους της «να μην χάνουν την ελπίδα» τους με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

«Η κατάσταση στο πεδίο των μαχών παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Ο στόχος του (Ρώσου) προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να κυριαρχήσει στην Ουκρανία δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν δείχνει ότι ετοιμάζεται για ειρήνευση», αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του οργανισμού.

«Όμως δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας. Η Ουκρανία έχει επιδείξει επανειλημμένως αξιοσημείωτες ικανότητες και την λυσσαλέα αποφασιστικότητά της», σημειώνει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η δεύτερη επέτειος του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις, με ελλείψεις εξοπλισμού, αγωνίζονται να κρατήσουν τη γραμμή του μετώπου, και που παραμένουν οι αβεβαιότητες όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς μια νέα αμερικανική βοήθεια εξακολουθεί να μην έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε τις πρόσφατες δεσμεύσεις για την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας των χωρών μελών του NATO, «ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων».

«Αυτό καλύπτει κρίσιμες δυνατότητες, όπως τα πυρομαχικά πυροβολικού, την αντιαεροπορική άμυνα και τα πολεμικά πλοία, όπως και τους εξοπλισμούς και εξαρτήματα (αεροσκαφών) F-16, drones και εξοπλισμό ναρκαλιείας. Περισσότερη βοήθεια βρίσκεται καθ’οδόν», σημείωσε.

Η Μόσχα ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο με στόχο «να κλείσει την πόρτα του NATO για την Ουκρανία, στερώντας της το δικαίωμα να επιλέξει τον δικό της δρόμο», υπογράμμισε. «Ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η Ουκρανία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο NATO», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία θα προσχωρήσει στο NATO: «Το θέμα δεν είναι ‘αν’, αλλά ‘πότε’». «Την περίοδο που θα σας προετοιμάζουμε για αυτήν την μελλοντική μέρα, το NATO θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό σας, για την ασφάλεια της Ουκρανίας και την δική μας», κατέληξε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε νωρίτερα σήμερα «την απίστευτη αντίσταση του ουκρανικού λαού» κατά την άφιξή της στο Κίεβο με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, του Βελγίου και του Καναδά.