Το Κρεμλίνο πίσω από τη δολοφονία του πιλότου που αυτομόλησε στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Το Κρεμλίνο πίσω από τη δολοφονία του πιλότου που αυτομόλησε στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «El Pais»

Οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πεπεισμένες ότι η Μόσχα κρύβεται πίσω από τη δολοφονία, στην Ισπανία, του Ρώσου πιλότου που αυτομόλησε πέρσι στην Ουκρανία, υποστηρίζει η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες σε αυτές τις υπηρεσίες.

«Οι ισπανικές υπηρεσίες δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι το μακρύ χέρι του Κρεμλίνου βρίσκεται πίσω από ένα άνευ προηγουμένου έγκλημα στην Ισπανία», γράφει η εφημερίδα. Το μοναδικό ερώτημα είναι σε ποια υπηρεσία ανέθεσε το Κρεμλίνο τη δολοφονία του Μαξίμ Κουζμίνοφ: των εξωτερικών πληροφοριών (SVR), την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας (FSB) ή την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (GRU).

Οι πηγές της εφημερίδας υπογράμμισαν ωστόσο ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» να αποδειχθεί η ανάμιξή τους και ότι οι δράστες έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ισπανίας. Διπλωματικές πηγές θεωρούν πάντως ότι η υπόθεση αυτή είναι «σοβαρότατη» και ότι η Μαδρίτη θα πρέπει να δώσει «σθεναρή απάντηση» στη Μόσχα εφόσον επιβεβαιωθεί η εμπλοκή του Κρεμλίνου.

Ο θάνατος του Ρώσου πιλότου περιβάλλεται από μυστήριο. Επιβεβαιώθηκε από την ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (GUR), που όμως δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πού, το πότε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε.

Επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στις έρευνες, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένα πτώμα, γαζωμένο από σφαίρες, βρέθηκε στις 13 Φεβρουαρίου σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο της νοτιοανατολικής Ισπανίας. Η κυβέρνηση και η Εθνοφρουρά, που έχει αναλάβει την έρευνα, ρωτήθηκαν και πάλι σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά δεν επιβεβαίωσαν αυτές τις πληροφορίες. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες πληροφοριών, ζήτησε «να αφήσουν την Εθνοφρουρά να κάνει τη δουλειά της ώστε να προχωρήσει η έρευνα».

Ο Μαξίμ Κουζμίνοφ, που διαφωνούσε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε γνωστός τον περασμένο Αύγουστο, όταν αυτομόλησε οδηγώντας το ελικόπτερό του, ένα Mi-8 του ρωσικού στρατού, σε έδαφος ελεγχόμενο από τους Ουκρανούς. Σύμφωνα με την El Pais, ο Κουζμίνοφ είναι πράγματι ο άνδρας που σκοτώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου με έξι σφαίρες στην κοινότητα Βιγιαχογιόσα. Το αυτοκίνητό του βρέθηκε απανθρακωμένο σε ένα γειτονικό χωριό, υπογραμμίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Μόσχα εξέφρασε ικανοποίηση την Τρίτη, όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του. «Αυτός ο προδότης και εγκληματίας έγινε ηθικό πτώμα τη στιγμή που σχεδίασε το αποτρόπαιο, φρικτό έγκλημά του» ανέφερε ο διευθυντής της SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Ο Ναρίσκιν δεν επιβεβαίωσε πάντως την εμπλοκή της Ρωσίας στον θάνατο του Κουζμίνοφ.