ΟΗΕ: Η συνέχιση της βοήθειας των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που επιστρέφουν στα σπίτια τους

ΟΗΕ: Η συνέχιση της βοήθειας των ΗΠΑ είναι κρίσιμης σημασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που επιστρέφουν στα σπίτια τους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν με πάνω από 30% στον προϋπολογισμό της UNHCR

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε σήμερα πως είναι κρίσιμης σημασίας οι Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών υπηρεσιών προκειμένου να μετριαστεί η προσφυγική κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Η UNCHR ζητάει 993 εκ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την απόκρισή της στην κρίση που προκάλεσε η εισβολή, η οποία κλείνει δύο χρόνια το Σάββατο.

Συνολικά, 600 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την επιδιόρθωση σπιτιών και την παροχή βοήθειας προκειμένου να διασφαλιστεί πως εκείνοι που έφυγαν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Όμως μόνο το 13% της έκκλησής της έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα.

"Παρακολουθούμε, βέβαια, στην κατάσταση στις ΗΠΑ, που είναι ο κύριος χρηματοδότης μας παγκοσμίως", είπε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, Περιφερειακός Διευθυντής της UNHCR για την Ευρώπη, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης.

"Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να έχει επιπλέον δυνατότητες από τον προϋπολογισμό, μεταξύ των οποίων και για τη βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία δεν έχει ακόμη ψηφιστεί από το Κογκρέσο. Προφανώς ένα μέρος αυτής της υποστήριξης θα μπορούσε πιθανόν να διοχετευθεί στην UNHCR και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ για να υποστηρίξουν πρόσφυγες στην Ουκρανία".

Οι ΗΠΑ συμβάλλουν με πάνω από 30% στον προϋπολογισμό της UNHCR, είπε ο Λεκλέρκ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία και την Ιαπωνία τους άλλους μεγαλύτερους δωρητές της υπηρεσίας, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η εισβολή της Ρωσίας ανάγκασε κάπου 6,3 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία να διαφύγουν στο εξωτερικό. Άλλα 3,7 εκατομμύρια παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι, σύμφωνα με την UNHCR.

Ο Λεκλέρκ είπε πως οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στα σπίτια τους αλλά οι πυραυλικές επιθέσεις και οι αβέβαιες οικονομικές προοπτικές τους εμποδίζουν να το κάνουν. Είπε πως η UNHCR δίνει προτεραιότητα στην επισκευή σπιτιών.

"Θα χρειαστούμε αυτή η γενναιοδωρία που έχουμε δει σε όλο τον κόσμο να συνεχιστεί για την Ουκρανία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος", είπε ο Λεκλέρκ.