Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ιστ Πάλεσταϊν έναν χρόνο μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε χημικά

Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ιστ Πάλεσταϊν έναν χρόνο μετά τον εκτροχιασμό τρένου που μετέφερε χημικά

Είχε προκαλέσει περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση στο Οχάιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε χθες Παρασκευή την Ιστ Πάλεσταϊν, μια μικρή πόλη του Οχάιο όπου πέρυσι εκτροχιάστηκε τρένο που μετέφερε τοξικά προκαλώντας περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση, αλλά και έντονη αντιπαράθεση λόγω της καθυστέρησης του Δημοκρατικού να πάει στην πληγείσα περιοχή.

Φτάνοντας στο Ιστ Πάλεσταϊν ο Μπάιντεν ήρθε αντιμέτωπος με διαδηλωτές. Πολλοί άνθρωποι κρατούσαν πανό με τα οποία επέκριναν τον τρόπο που η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε το ατύχημα, ή ακόμη και πανό υποστήριξης προς τον Ντόναλντ Τραμπ, που είχε αναδειχθεί νικητής στο Οχάιο στις προεδρικές εκλογές τόσο του 2016 όσο και του 2020.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 3 Φεβρουαρίου 2023, ένα τρένο της εταιρείας Norfolk Southern που μετέφερε κυρίως χλωριούχο βινύλιο, ένα χημικό προϊόν καρκινογόνο και ιδιαίτερα εύφλεκτο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πλαστικού, εκτροχιάστηκε στο Ιστ Πάλεσταϊν.

Λόγω του ατυχήματος περίπου 2.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προκλήθηκε τεράστια πυρκαγιά, ενώ έκτοτε πολλοί κάτοικοι παραπονιούνται για προβλήματα υγείας όπως εξανθήματα και αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα καταγγέλλουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη μόλυνση των υδάτων της περιοχής που επιμένουν μετά την έκλυση χημικών στην ατμόσφαιρα και το έδαφος.

“Αν και υπάρχουν πράξεις του Θεού, αυτή ήταν μια πράξη απληστίας που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί 100%”, τόνισε ο Μπάιντεν κατά την ομιλία του κατηγορώντας την εταιρεία διαχείρισης του τρένου ότι δεν σεβάστηκε τους κανόνες ασφαλείας.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είχε επισκεφθεί το Ιστ Πάλεσταϊν λίγο μετά το ατύχημα και είχε κατηγορήσει τον Μπάιντεν και την κυβέρνησή του ότι εγκατέλειψε τους κατοίκους της πόλης, που βρίσκεται σε μια από τις πιο συντηρητικές περιοχές του Οχάιο.

Ο δήμαρχος της πόλης Τρεντ Κόναγεϊ, ένας συντηρητικός που δεν στηρίζει τον Μπάιντεν, τον κάλεσε να επισκεφθεί το Ιστ Πάλεσταϊν, λέγοντας ότι θα είναι καλό για την κοινότητα.

“Πρόεδρε Μπάιντεν, η πολυαναμενόμενη επίσκεψή σας στο χωριό μας σήμερα μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στα πράγματα που συμφωνούμε”, δήλωσε ο Κοναγεϊ, αναφερόμενος στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες ανησυχίες, όπως η υγεία των κατοίκων της περιοχής και η οικονομική ανάπτυξη, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να υιοθετήσει νομοσχέδιο που προβλέπει την αυστηροποίηση των κανόνων ασφαλείας για τους σιδηρόδρομους και επεσήμανε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παραμείνει ενεργή στην κοινότητα μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα καθαρισμού.

Η Norfolk Southern έχει εκτιμήσει ότι ο καθαρισμός από τα επικίνδυνα χημικά, η παροχή βοήθειας για την ανοικοδόμηση της κοινότητας και οι αγωγές θα της κοστίσουν περισσότερα από 800 εκατ. δολάρια