Ο Αμερικανός επενδυτής Μάικλ Κάλβι αρνείται τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι παραδέχθηκε την ενοχή του σε υπόθεση υπεξαίρεσης

Ο Αμερικανός επενδυτής Μάικλ Κάλβι αρνείται τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι παραδέχθηκε την ενοχή του σε υπόθεση υπεξαίρεσης

Πρόκειται για τον ιδρυτή του ρωσικού ιδιωτικού επενδυτικού ομίλου Baring Vostok

Ο Αμερικανός επενδυτής Μάικλ Κάλβι δήλωσε σήμερα ότι ποτέ δεν παραδέχθηκε την ενοχή του για τις κατηγορίες περί υπεξαίρεσης στην Ρωσία και δεν θα το κάνει ποτέ, μετά την ανακοίνωση του ακυρωτικού δικαστηρίου ότι ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι ένοχος σε μια υπόθεση που αφορούσε το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ρουβλίων ( 27,7 εκατομμυρίων δολαρίων).

Ο Κάλβι, ιδρυτής του ρωσικού ιδιωτικού επενδυτικού ομίλου Baring Vostok, συνελήφθη με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη στις αρχές του 2019 με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης που σχετίζονταν με την μεσαίου μεγέθους τράπεζα Vostochny.

Ρωσικό ακυρωτικό δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Κάλβι παραδέχθηκε την ενοχή του για τις κατηγορίες έπειτα από χρόνια που ισχυρίζονταν ότι είναι αθώος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή του κατά δύο μήνες.

Ο Κάλβι σε ανακοίνωση που μοιράστηκε με το Reuters μέσω ενός εκπροσώπου, είπε ότι οι δικηγόροι του είχαν υποβάλει έφεση για μείωση της ποινής και ότι δεν παραδέχθηκε την ενοχή του.

«Το δικαστήριο αποδέχθηκε εν μέρει την έφεση και μείωσε την ποινή μου και την δικαστική επιτήρηση» δήλωσε ο Κάλβι. «Θεωρώ την απόφαση αυτή δικαιολογημένη και δίκαιη».

«Όσον αφορά την παραδοχή ενοχής, δεν έχω ποτέ, ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς, δηλώσει ένοχος και δεν θα το κάνω ποτέ».

Ο Κάλβι δήλωσε ότι δεν συμμετείχε σήμερα στην ακροαματική διαδικασία του δικαστηρίου.

Ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου, με τον οποίο επικοινώνησε το Reuters τηλεφωνικά, δήλωσε ότι το δικαστήριο σημείωσε την απάντηση του Κάλβι, αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής περαιτέρω πληροφορίες.

«Το δικαστικό σώμα αρμόδιο για ποινικές υποθέσεις του Δεύτερου Γενικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιπροσθέτως διαπιστωμένες ελαφρυντικές περιστάσεις, την πλήρη παραδοχή της ενοχής και την μεταμέλεια για το αδίκημα, μείωσε την ποινή του Κάλβι με τη μορφή φυλάκισης κατά δύο μήνες - σε τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες με αναστολή», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του δικαστηρίου.

Το 2021 ο Κάλβι καταδικάστηκε σε 5-1/2 χρόνια με αναστολή, η οποία μειώθηκε σε 4-1/2 χρόνια το 2023.

Ο Κάλβι και οι συνεργάτες του αρχικά προφυλακίσθηκαν και εν συνεχεία τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, αν και αυτοί οι περιορισμοί μετριάσθηκαν τον Νοέμβριο του 2020, πριν οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι και καταδικασθούν τον Αύγουστο του 2021.

Τα περιοριστικά μέτρα μετριάσθηκαν περαιτέρω το 2022, επιτρέποντας στον Κάλβι να εγκαταλείψει την Ρωσία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στο Reuters τον Μάρτιο του 2023 ότι περίμενε να του δοθεί βίζα και επιδίωκε να δώσει μάχη για την υπόθεση.