Συμφωνία των «27» της ΕΕ για επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. στην Ουκρανία

Συμφωνία των «27» της ΕΕ για επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. στην Ουκρανία

«Έχουμε συμφωνία» ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ

«Έχουμε συμφωνία. Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ» ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΣαρλ Μισέλ.

«Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και ευθύνη στη στήριξη της Ουκρανίας- γνωρίζουμε τι διακυβεύεται» τόνισε ο ίδιος.

 

«Με αυτή τη συμφωνία κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας» έγραψε ο Σαρλ Μισέλ.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής:

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», αναφέρει το κείμενο το συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «27» ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, η Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια των 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Σημειώνεται ότι το βασικό θέμα στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου, προ της αγροτικής κρίσης, είναι η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο, που δε θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων, που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο του 2023 υπήρξε πολιτική συμφωνία των «26» εκτός της Ουγγαρίας, η οποία κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κ. Μητσοτάκης.

Χαιρετίζει την απόφαση το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ , κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.