Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για σεξουαλικες επιθέσεις σε ασθενείς ψυχικής υγείας στη Βρετανία

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για σεξουαλικες επιθέσεις σε ασθενείς ψυχικής υγείας στη Βρετανία

Δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι έχουν αναφερθεί σχεδόν 20.000 περιστατικά την περίοδο 2019-2023

Μια κοινή δημοσιογραφική έρευνα της Independent και του Sky News αποκάλυψε τεράστιο αριθμό καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση σε γυναίκες, ενώ αυτές νοσηλεύονταν σε πτέρυγες ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη, η έρευνα που έγινε από το Sky News αποκάλυψε σχεδόν 20.000 «περιστατικά που αφορούν τη σεξουαλική ασφάλεια», τα οποία αφορούν ασθενείς και προσωπικό σε περισσότερα από 30 ιδρύματα ψυχικής υγείας στην Αγγλία από το 2019 έως το 2023, με τον ετήσιο αριθμό να αυξάνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Παράλληλα, ξεχωριστό αίτημα για αποκάλυψη στοιχείων που έγινε από την Independent, αποκάλυψε περισσότερες από 800 καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση και βιασμό με γυναίκες ασθενείς σε περισσότερα από 20 ιδρύματα μεταξύ 2019 και 2023, εκ των οποίων μόνο 95 αναφέρθηκαν στην αστυνομία.

Επιπλέον, ανακαλύφθηκαν περισσότερες από 500 καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση και βιασμό σε μεικτές (ανδρών και γυναικών) εγκαταστάσεις ψυχιατρικών νοσοκομείων NHS Αγγλίας, σε περισσότερα από 20 ιδρύματα. Η κοινή έρευνα ξεκίνησε από την πρωτοφανή ιστορία της Alexis Quinn ή «Ασθενής Νο11», η οποία ισχυρίστηκε, ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση δύο φορές, μια φορά όταν τοποθετήθηκε σε μια πτέρυγα ανδρών και μια δεύτερη σε μεικτή πτέρυγα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε, πολλοί ασθενείς ανέφεραν κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών που ήταν θύματα βοηθών υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρώην επίτροπος για τα θύματα, Dame Vera Baird, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις «εθνικό σκάνδαλο» και ζήτησε να δημιουργηθεί ένα επίσημο πλαίσιο για τους βοηθούς υγειονομικής περίθαλψης και τους εργαζόμενους υποστήριξης, οι οποίοι δεν έχουν υποχρεωτικό επαγγελματικό μητρώο αλλά μπορούν «να μπαίνουν και να βγαίνουν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο» χωρίς τους ίδιους ενδελεχείς ελέγχους.

Ως περιστατικό σεξουαλικής ασφάλειας ορίζεται κάθε ανεπιθύμητη σεξουαλική συμπεριφορά, που κάνει ένα άτομο να αισθάνεται άβολα ή ανασφαλή. Αυτό περιλαμβάνει βιασμό, σεξουαλική επίθεση, σεξουαλική παρενόχληση, σχόλια σεξουαλικής φύσης ή παρατήρηση σεξουαλικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στη γυμνότητα. Οι σοκαριστικοί αριθμοί σεξουαλικών επιθέσεων συνεχίζονται με σχεδόν 4.000 περιστατικά σεξουαλικής ασφάλειας να έχουν αναφερθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023, υψηλότερα από το ετήσιο σύνολο τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.