Συντριβή αμερικανικού F-16 στα ανοικτά της Νότιας Κορέας

Συντριβή αμερικανικού F-16 στα ανοικτά της Νότιας Κορέας

Διασώθηκε ο πιλότος του

Ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 των ΗΠΑ αντιμετώπισε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εν πτήσει» στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νότιας Κορέας και συνετρίβη σήμερα, Τετάρτη (31/1). Ο πιλότος όμως του κατέστη δυνατό να διασωθεί, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Το αεροσκάφος «F-16 Fighting Falcon (…) αντιμετώπισε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εν πτήσει πάνω από τη Δυτική Θάλασσα (σ.σ. γνωστή επίσης ως Κίτρινη Θάλασσα) και κατέπεσε περί τις 08:41 (τοπική ώρα· 01:41 ώρα Ελλάδας)», ανέφερε η αμερικανική δύναμη Κορέας σε ανακοίνωσή της.

Ο χειριστής του έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, κατόπιν «διασώθηκε περί τις 09:30 (02:30)», «έχει τις αισθήσεις του» και «διακομίστηκε σε κέντρο υγείας για να υποβληθεί σε εξετάσεις», κατά την ίδια πηγή.

Ο σμήναρχος Μάθιου Γκέτκι, διοικητής της μονάδας της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην οποία ανήκει το αεροσκάφος, εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» στη Νότια Κορέα για τη συνδρομή της που «επέτρεψε την ταχεία διάσωση του πιλότου μας».

«Τα αίτια του ατυχήματος δεν θα δημοσιοποιηθούν προτού ολοκληρωθεί η έρευνα»

«Πλέον θα επικεντρωθούμε στην έρευνα και την ανάκτηση του αεροσκάφους», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP διευκρινίζοντας ότι τα αίτια του ατυχήματος δεν θα δημοσιοποιηθούν προτού ολοκληρωθεί η έρευνα που διενεργείται.

Το νοτιοκορεατικό λιμενικό σώμα, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στο νησί Μόκντοκ, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Νότιας Κορέας.

Πρόκειται για την τρίτη συντριβή αμερικανικού καταδιωκτικού αυτού του τύπου στη Νότια Κορέα από τον Μάιο του 2023. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι χειριστές των μαχητικών διασώθηκαν.

Η Ουάσιγκτον, βασικός σύμμαχος της Σεούλ, διατηρεί ανεπτυγμένα περίπου 28.500 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Νότια Κορέα συμβάλλοντας στην άμυνά της έναντι της Βόρειας Κορέας, χώρας η οποία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.