Με στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία απειλεί η Τουρκία

Με στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία απειλεί η Τουρκία

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να πραγματοποιήσουν νέες επιχειρήσεις, αν χρειαστεί, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος

Η Τουρκία ενδέχεται να πραγματοποιήσει περισσότερες διασυνοριακές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, αν χρειασθεί, μετά το θάνατο εννέα τούρκων στρατιωτών την περασμένη εβδομάδα στο βόρειο Ιράκ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Οι εννέα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με μαχητές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Η Άγκυρα πραγματοποίησε στη συνέχεια αεροπορικά πλήγματα και άλλες επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία. «Βάσει του διεθνούς δικαίου και της αυτοάμυνας, η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να διεξάγει επιχειρήσεις για την ασφάλεια των συνόρων της. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν κάνει και θα κάνουν οτιδήποτε είναι απαραίτητο, όπου και όταν είναι απαραίτητο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια Ζαπ του βόρειου Ιράκ, όταν μαχητές του PKK επιτέθηκαν σε θέση ασφαλείας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε υψόμετρο 1.740 μέτρων, δήλωσε τούρκος αμυντικός αξιωματούχος. Η Τουρκία έχει διεξαγάγει από το 2019 σειρά διασυνοριακών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ εναντίον του PKK. Ο αξιωματούχος είπε ότι επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων διεξάγεται στη Ζαπ με στόχο τα τουρκικά σύνορα να γίνουν πλήρως ασφαλή.

Στις 12 Ιανουαρίου, μέλη του PKK πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιθέσεις σε τουρκικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ εν μέσω κακοκαιρίας και χαμηλής ορατότητας και όλες οι επιθέσεις εκτός από μία αποτράπηκαν από τους τούρκους στρατιώτες, υποστήριξε ο αξιωματούχος. «Στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, η Συρία και το Ιράκ δεν μπορούν να διαχωριστούν. Η Συρία είναι ο κύριος πάροχος ανθρώπινων πόρων της τρομοκρατικής οργάνωσης, υπάρχει πέρασμα ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει επίσης στρατιωτικές επιδρομές στη βόρεια Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία θεωρεί πτέρυγα του PKK. Η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει νέες διασυνοριακές μεθοριακές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία και μπορεί επίσης, αν χρειαστεί, να επεκτείνει τις ζώνες των επιχειρήσεών της, πρόσθεσε ο τούρκος αξιωματούχος.