Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πιέζουν τους Ευρωπαίους για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πιέζουν τους Ευρωπαίους για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Μόσχα θεωρεί παράνομες αυτές τις ενέργειες

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να πιέσουν ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την παράνομη, όπως τη χαρακτήρισε, ιδέα να κατασχεθούν δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το RIA, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντούσε σε αμερικανικό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε επί της αρχής προτεινόμενη νομοθεσία των ΗΠΑ προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

"Προσπαθούν (οι ΗΠΑ) να ασκήσουν πίεση στους Ευρωπαίους. Υπάρχει μια πολύ παράδοξη κατάσταση εδώ επειδή το κύριο σώμα των περιουσιακών στοιχείων μας είναι στην Ευρώπη και όχι στην Αμερική", δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το RIA.

Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει "αναπόφευκτα" νομικές συνέπειες αν ενδώσει στην αμερικανική πίεση, πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης, σύμφωνα πάντα με το RIA, πως η Μόσχα δεν είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη.

Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για δημοσίευμα του Bloomberg χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αμερικανική νομοθεσία που θα της επιτρέψει να κατάσχει ορισμένα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να βοηθήσει να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων στη Δύση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έχει πει προηγουμένως πως η Μόσχα έχει καταρτίσει κατάλογο αμερικανικών, ευρωπαϊκών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που θα κατασχεθούν αν δυτικές χώρες προχωρήσουν τα σχέδια να κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά μεγάλων βιομηχανικών χωρών (G7) αναμένεται να συζητήσουν τον επόμενο μήνα το νομικό υπόβαθρο που θα επιτρέψει την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, δήλωσαν στα τέλη του περασμένου έτους δύο πηγές που γνωρίζουν για τα σχέδια και ένας Βρετανός αξιωματούχος.

Ο Πεσκόφ είπε πως οποιαδήποτε τέτοια κίνηση από τη Δύση θα ισοδυναμούσε με "κλοπή", θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και θα υπονόμευε τα αποθεματικά νομίσματα, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία.