Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Ιαπωνία: Στους 62 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών – Η γη μετατοπίστηκε 1,3 μέτρα δυτικά

Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Ιαπωνία: Στους 62 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών – Η γη μετατοπίστηκε 1,3 μέτρα δυτικά

Η σεισμογενής χώρα έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις υποδομές και στην ετοιμότητα του πληθυσμού της

Η Ιαπωνία μετρά 62 νεκρούς μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε την κεντρική χώρα προχθές Δευτέρα, ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Αξιωματούχος στον νομό Ισικάουα, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αλλά δεν θέλησε να κατονομαστεί, αναφέρθηκε σε «62 νεκρούς» και πάνω από 300 τραυματίες, περίπου 20 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 55 νεκρούς.

Η ισχύς της δόνησης ήταν τόσο μεγάλη που το έδαφος «σηκώθηκε» σε κάποια σημεία ακόμη και πάνω από τα 4 μέτρα και μετακινήθηκε περισσότερο από ένα μέτρο. Η σεισμογενής Ιαπωνία είναι εξαιρετικά προηγμένη στην παρακολούθηση του τι συμβαίνει όταν το έδαφος κουνιέται. Γι’ αυτό μπορεί να κάνει τόσο ακριβείς μετρήσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά το βρετανικό BBC.

Υπάρχει ένα δίκτυο σταθμών GPS σε στρατηγικά σημεία σε όλη τη χώρα. Όταν γίνεται ένας σεισμός, οι επιστήμονες μπορούν να πουν ακριβώς πόσο έχει μετακινηθεί ο κάθε σταθμός, δείχνοντας πώς το έδαφος έχει μετατοπιστεί.

 

Αυτό το σύστημα δείχνει ότι η γη μετακινήθηκε κατά 130 εκατοστά προς τα δυτικά μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες παρακολουθούν την Ιαπωνία και από το διάστημα, συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν πριν και μετά τον σεισμό. Στο τελευταίο πέρασμά του, το διαστημικό σκάφος ALOS-2 ανέφερε ότι η απόσταση μεταξύ αυτού και του εδάφους είχε μειωθεί, καθώς η επιφάνεια της Γης είχε ανυψωθεί υπό τη δύναμη της δόνησης.

 

Το έδαφος μετακινήθηκε περισσότερο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Νότο. Ο πυθμένας του ωκεανού μετατοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών εκεί, δημιουργώντας κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 80 εκατοστών.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στην περίπτωση της Ιαπωνίας είναι και ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό. Τα μοντέλα προβλέπουν έναν τελικό απολογισμό περίπου 100 νεκρών.

Σε μια σύγκριση μάλιστα με τον περσινό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, σημειώνεται πως οι δύο ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιοι όσον αφορά την ενέργεια που απελευθερώθηκε, αλλά ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σε 50.000 και πλέον. Το 2010 στον σεισμό 7 Ρίχτερ στην Αϊτή, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η ετοιμότητα φαίνεται πως είναι η απάντηση στην περίπτωση της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων τεκτονικών πλακών. Είναι μία από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές της Γης – στη χώρα σημειώνεται περίπου το 20% των παγκόσμιων σεισμών μεγέθους 6,0 ή μεγαλύτερου. Ως εκ τούτου, η Ιαπωνία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στις υποδομές και στην ετοιμότητα του πληθυσμού της. Οι κανόνες για τις κατασκευές εφαρμόζονται αυστηρά και οι πολίτες είναι καλά εκπαιδευμένοι στο πώς να αντιδρούν σε σεισμούς. Η Ιαπωνία διαθέτει επίσης ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης στον κόσμο.

 

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν τον χρόνο και το μέγεθος ενός σεισμού, αλλά μόλις γίνει θα ξεκινήσουν άμεσα ειδοποιήσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Αυτές οι προειδοποιήσεις θα φτάσουν σε ορισμένους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο ίσως 10 έως 20 δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη της πιο ισχυρής δόνησης. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύς χρόνος, αλλά είναι επαρκής ειδοποίηση για να ανοίξει η πόρτα του τοπικού πυροσβεστικού σταθμού, για να φρενάρει ένα τρένο υψηλής ταχύτητας και για όλους «να πέσουν κάτω και να καλυφθούν», καταλήγει το BBC.