Έπειτα από τον Long Covid ήρθε και η παρατεταμένη γρίπη – Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων η Long Flu

Έπειτα από τον Long Covid ήρθε και η παρατεταμένη γρίπη – Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων η Long Flu

Και οι δύο ιοί μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια ασθένεια, σύμφωνα με τους ειδικούς

Αλλάζουν τα δεδομένα των ιώσεων, μετά την πανδημία του κορονοϊού. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι, όπως o Covid -19 έτσι και η γρίπη ενέχει σημαντικό κίνδυνο συνεχιζόμενων συμπτωμάτων, ταλαιπωρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ασθενείς. Ήδη κάνει την εμφάνισή του ο όρος παρατεταμένη γρίπη (long flu).

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases, δείχνει πως η long flu ενοχοποιείται για επίμονα συμπτώματα τα οποία εντοπίζονται στον πνεύμονα, επισημάνθηκε στην ΕΡΤ.

Ο επικεφαλής της έρευνας, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Ζιγιάντ Αλ-Άλι, αποφάσισε να ασχοληθεί με το φαινόμενο της παρατεταμένης γρίπης, μετά τις έρευνες που έκανε η ομάδα του για τον παρατεταμένο κορονοϊό.

«Πέντε χρόνια πριν, δεν θα μου είχε περάσει από το μυαλό να εξετάσω την πιθανότητα μιας παρατεταμένης γρίπης», είπε. «Αλλά ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που πήραμε από αυτή την πανδημία είναι ότι ένας ιός που όλοι αρχικά πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο οξεία νόσο, άφησε τελικά εκατομμύρια ανθρώπους με συμπτώματα παρατεταμένου Covid. Αναρωτηθήκαμε αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με τη γρίπη», συνέχισε.

Ο Αλ-Άλι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 81.280 Αμερικανών ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 και τα δεδομένα 10.985 που νοσηλεύθηκαν με εποχική γρίπη, παρακολουθώντας τους για 18 μήνες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ οι ασθενείς με Covid-19 αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και οι δύο λοιμώξεις εγκυμονούσαν σημαντικό κίνδυνο παρατεταμένης ασθένειας και χρόνιας βλάβης.

Και ενώ τα συμπτώματα που σχετίζονται με την παρατεταμένη γρίπη ήταν πιο πιθανό να επικεντρωθούν στους πνεύμονες (δύσπνοια ή βήχας), και οι δύο ομάδες αντιμετώπιζαν καρδιαγγειακά, γαστρεντερικά και νευρολογικά προβλήματα καθώς και συμπτώματα που σχετίζονταν με άλλα συστήματα οργάνων.

«Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν ξεπεράσει τον Covid-19 ή τη γρίπη μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένους ανθρώπους. Ωστόσο η έρευνα μάς δείχνει ότι και οι δύο ιοί μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια ασθένεια», δήλωσε ο Αλ-Άλι. «Το να αντιλαμβανόμαστε αυτές τις ασθένειες ως οξείες ασθένειες είναι πραγματικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού κάποιοι καταλήγουν μακροχρόνιοι ασθενείς. Πρέπει να πάψουμε να υποτιμάμε τις ιογενείς λοιμώξεις. Μπορεί να αποτελέσουν αιτία σοβαρών, χρόνιων παθήσεων».

Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ασχοληθεί με τους ανθρώπους που προσβάλλονται από γρίπη αλλά δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, και το αν και εκείνοι αναπτύσσουν παρατεταμένα προβλήματα υγείας.

Προς το παρόν, δήλωσε ο Αλ-Άλι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο νοσηλείας από αυτές τις ασθένειες, μέσω του εμβολιασμού και στην περίπτωση του Covid-19 μέσω των αντιικών φαρμάκων. Επίσης καλό είναι, είπε, να φοράμε μάσκα σε περιόδους μεγάλης διασποράς, και να μένουμε στο σπίτι όταν αισθανόμαστε αδιαθεσία.