Το αντικείμενο που εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο είναι πιθανότατα ρωσικός πύραυλος

Το αντικείμενο που εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο είναι πιθανότατα ρωσικός πύραυλος

Έγινε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα υπό τον πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ

Ένας ρωσικός πύραυλος φαίνεται πιθανότατα να εισήλθε σήμερα στον εναέριο χώρο της Πολωνίας που είναι μέλος το ΝΑΤΟ, δήλωσε ένας Πολωνός στρατηγός, μετά τον εντοπισμό ενός αγνώστου ταυτότητας εναέριου αντικειμένου τις πρώτες πρωινές ώρες εν μέσω μιας σφοδρής ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο στρατηγός Μασιέι Κλιστς, επιχειρησιακός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας, δήλωσε ότι το αντικείμενο πιθανότατα εγκατέλειψε τον πολωνικό εναέριο χώρο αφού παρέμεινε λιγότερο από τρία λεπτά πάνω από το έδαφος της χώρας και γύρισε πίσω στην Ουκρανία.

«Η πτητική του πορεία στο εσωτερικό πάνω από την πολωνική επικράτεια ήταν υπό παρακολούθηση» δήλωσε ο Κλιστς στους δημοσιογράφους. «Προς το παρόν το σενάριο που προτείνω είναι ότι ο πύραυλος εγκατέλειψε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας»

Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία κατά την διάρκεια της νύχτας με 158 drones και πυραύλους, στοχεύοντας κρίσιμης σημασίας υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Τον Νοέμβριο του 2022 ένας ανεξέλεγκτος ουκρανικός πύραυλος είχε πλήξει το χωριό Πρζεβόντοου στη νότια Πολωνία σε ένα συμβάν που ενίσχυσε τους φόβους ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επεκτείνεται εκτός συνόρων, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τον Απρίλιο, ένα στρατιωτικό αντικείμενο εντοπίσθηκε σ’ ένα δάσος κοντά στο χωριό Ζαμόσκ κοντά στην βόρεια πόλη Μπίνγκοστς. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV Republika μετέδωσε σήμερα ότι μια έρευνα για το αντικείμενο έγινε κοντά στην πόλη Χρουμπιέστσοου στην νότια Πολωνία. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία.

«Είχαμε την πληροφορία ότι ένα αντικείμενο εμφανίσθηκε στα ραντάρ κοντά στο Χρουμπιέστσοου» δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λούμπλιν, Κριστόφ Κομόρσκι στο Χ. «Δεν έχουμε επιβεβαίωση ότι έπεσε εντός της περιοχής μας».

Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και μονάδων εθελοντών του στρατού, ερεύνησαν την περιοχή αλλά δεν ήταν σαφές εάν το αντικείμενο έπεσε σε πολωνικό έδαφος. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες.

Ο στρατηγός Κλιστς είπε επίσης ότι ο πύραυλος πέταξε εντός της Πολωνίας διανύοντας μια απόσταση 40 χιλιομέτρων και ότι δεν ελήφθη καμία δράση εναντίον του.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε με την στρατιωτική ηγεσία και την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών περίπου το μεσημέρι τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν το συμβάν.