Η Ρωσία απειλεί με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά της στοιχεία

Η Ρωσία απειλεί με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ αν κατασχεθούν περιουσιακά της στοιχεία

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στα δικαστήρια και με άλλα μέσα αν συμβεί κάτι τέτοιο

Η Ρωσία μπορεί να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν η Ουάσινγκτον κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που έχουν παγώσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν πρέπει να ενεργήσουν με την ψευδαίσθηση... ότι η Ρωσία σφίγγει και με τα δύο χέρια τις διπλωματικές σχέσεις με εκείνη τη χώρα", είπε ο Ριαμπκόφ. Ο Ριαμπκόφ είπε, πως η Ρωσία δεν θα είναι εκείνη που θα ξεκινήσει μια διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, όμως μια ρήξη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. "Το έναυσμα μπορεί να είναι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, πολλά άλλα πράγματα. Δεν θα έμπαινα σε αρνητικές προβλέψεις εδώ", είπε, προσθέτοντας πως η Μόσχα είναι "έτοιμη για κάθε σενάριο".

Ορισμένοι πολιτικοί στη Δύση καλούν να δοθούν στην Ουκρανία παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων ώστε να τη βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο οικονομίας της. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, πως οποιαδήποτε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στα δικαστήρια και με άλλα μέσα αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Είπε πως η Ρωσία "δεν θα αφήσει ποτέ σε ησυχία" οποιαδήποτε χώρα κατάσχει περιουσιακά στοιχεία της και πως, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα εξετάσει ποια δυτικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να κατάσχει σε αντίποινα.