Οι ρωσικές αρχές συμπεριέλαβαν στο κατάλογο καταζητουμένων στενή συνεργάτιδα του Ναβάλνι

Οι ρωσικές αρχές συμπεριέλαβαν στο κατάλογο καταζητουμένων στενή συνεργάτιδα του Ναβάλνι

Πρόκειται για την Μαρία Πεβτσίχ

Οι ρωσικές αρχές συμπεριέλαβαν σήμερα στον κατάλογο των καταζητούμενων τη Μαρία Πεβτσίχ, στενή συνεργάτιδα του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, και διευθύντρια του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (FBK). Στον κατάλογο των καταζητουμένων συμπεριελήφθη και ο παρουσιαστής του καναλιού «Populyarnaya Politika» («Δημοφιλής Πολιτική») στο Youtube Ντμίτρι Νίζοβτσεφ, γράφει ο ιστότοπος Meduza.

Τον Αύγουστο του 2022 έγινε γνωστό ότι εναντίον οκτώ συνεργατών του Αλεξέι Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένων της Πεβτσίχ και του Νίζοβτσεφ, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό.

Αφορμή για τις διώξεις εναντίον τους υπήρξαν οι δηλώσεις τους σε εκπομπές του καναλιού «Δημοφιλής Πολιτική». Ιδιαίτερα εναντίον της Πεβτσίχ ασκήθηκε δίωξη επειδή μίλησε για ρωσικούς βομβαρδισμούς αμάχων στην Ουκρανία, ενώ εναντίον του Νίζοφτσεφ επειδή μίλησε για τις δολοφονίες αμάχων Ουκρανών στην πόλη Μπούτσα, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η Μαρία Κονσταντίνοβα Πεβτσίχ καταζητείται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα», αναφέρεται στη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να διευκρινίζεται βάσει ποιου άρθρου καταζητείται η Πεβτσίχ η οποία ζει εξόριστη στο Λονδίνο και θεωρείται ήδη από τις αρχές ως «ξένος πράκτορας». Παρόμοια και η αναφορά στον Ντμίτρι Νίζοφτσεφ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στη Ρωσία χωρίς να συλληφθεί.

«Επικίνδυνο!», ήταν η απάντηση της στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter).

Το ταμείο κατά της διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτηρίστηκε το 2021 από τις ρωσικές αρχές «εξτρεμιστική οργάνωση».

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, ο οποίος φυλακίστηκε στις αρχές του 2021 αφού επέζησε από απόπειρα δολοφονίας με δηλητηρίαση για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο, δεν έχουν νέα του για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Φοβούνται ότι θα μεταφερθεί σε άλλη φυλακή με αυστηρότερο καθεστώς, μια διαδικασία που συχνά διαρκεί εβδομάδες στη Ρωσία, μια τεράστια επικράτεια διάσπαρτη με φυλακές που κληρονομήθηκαν από τη σοβιετική εποχή, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές της χώρας.

«Ο Αλεξέι επρόκειτο να εμφανισθεί σε ακροαματική διαδικασία. Δεν εμφανίστηκε ξανά», δήλωσε σήμερα η εξόριστη εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς.

«Έχουν περάσει 16 ημέρες από τότε που είχαμε οποιαδήποτε πληροφορία για τον Αλεξέι» δήλωσε η ίδια αναφερόμενη στον Ναβάλνι που εκτίει ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμιστική δραστηριότητα».

Αρκετές διεθνείς ΜΚΟ και ξένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τις τελευταίες ημέρες την ανησυχία τους για την εξαφάνιση του Ναβάλνι.