Βρυξέλλες: Πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο

Βρυξέλλες: Πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο

Το ανακοίνωσε η ισπανική προεδρία

Πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο επετεύχθη πριν από λίγο έπειτα από ολονύκτιες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν.

Ειδικότερα, η ισπανική προεδρία αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ: «Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

 

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ ανέφερε ότι «η ΕΕ κατέληξε σε μια συμφωνία ορόσημο για ένα νέο σύνολο κανόνων για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου».

 

«Επιτέλους έχουμε πολιτική συμφωνία. Μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις, κατάφεραν να αρθεί το αδιέξοδο ώστε να υπάρχει συμφωνία. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αλληλεγγύη, μεγαλύτερη ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους με βάσει όλες τις αλλαγές και τους γεωπολιτικές εξελίξεις.

Πρόκειται για πολιτική συμφωνία και θα πρέπει να υπάρξει η τελική σφραγίδα του Συμβουλίου, όμως είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα πριν από τη λήξη του 2023 και πριν από τις ευρωεκλογές», τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.