«Τεταμένη και επικίνδυνη η κατάσταση στον νότιο Λίβανο», λέει ο διοικητής της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών

«Τεταμένη και επικίνδυνη η κατάσταση στον νότιο Λίβανο», λέει ο διοικητής της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών

Παρουσιάζονται αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ

Η κατάσταση στο νότιο Λίβανο είναι «τεταμένη» και «επικίνδυνη», με αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (Finul).

«Η παρούσα κατάσταση, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι τεταμένη. Είναι δύσκολη, είναι επικίνδυνη», τόνισε ο στρατηγός Αρόλντο Λασάρο Σάενς, σε δημοσιογράφους, πριν από μια συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ βρίσκεται σήμερα στη Βηρυτό με στόχο να αποτρέψει μια κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο στρατηγός Λασάρο τόνισε ότι η Finul προσπαθεί να διατηρήσει ένα status quo και κυρίως να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των μερών «για να αποφευχθούν λάθη σε υπολογισμούς ή παρερμηνείες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ακόμη έναυσμα για κλιμάκωση».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, ενώ το Ισραήλ παραβιάζει τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Παρόλα αυτά, τις τελευταίες τρεις ημέρες, παρατηρούμε μια μείωση στις ανταλλαγές πυρών», σημείωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε τη στενή συσχέτιση μεταξύ του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και της αύξησης των εντάσεων στο νότιο Λίβανο.

Στις 25 Νοεμβρίου, ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα περιπολικό όχημα της Finul.