Ο Μπάιντεν χαιρετίζει την ιστορική συμφωνία στην COP28 για το κλίμα

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει την ιστορική συμφωνία στην COP28 για το κλίμα

«Χρειάζεται δουλειά για την επίτευξη των στόχων»», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην COP28 του Ντουμπάι, η οποία για πρώτη φορά καλεί να εγκαταλειφθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, είναι μια "ιστορική καμπή", δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

"Μένει πολλή δουλειά να γίνει προκειμένου ο στόχος (μιας περιορισμένης υπερθέρμανσης) στον 1,5 βαθμό να επιτευχθεί, αλλά το σημερινό αποτέλεσμα μας φέρνει ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά", δηλώνει σε ανακοίνωση.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, 81 ετών, τονίζει ότι έχει ξεκινήσει από την πλευρά του τη "μεγαλύτερη επένδυση στον κόσμο" κατά της κλιματικής αλλαγής, μέσω ενός μεγάλου νόμου για την ενεργειακή μετάβαση, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος παράλληλα εργάζεται και για να μειωθεί η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή του ότι η κλιματική αλλαγή είναι "υπαρξιακή απειλή".

"Όπως έκανε πάντα η Αμερική, θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρίες", επισημαίνει.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος θα διεκδικήσει του χρόνου μια δεύτερη προεδρική θητεία, δέχεται συχνά επιθέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους -- εκ των οποίων ορισμένοι αμφισβητούν ανοιχτά την κλιματική αλλαγή -- για την πολιτική της ενεργειακής μετάβασης.

Οι ΗΠΑ είναι σήμερα η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πίσω από την Κίνα. Ωστόσο, υπολογίζοντας τις εκπομπές που έχουν συσσωρευθεί από το 1850, παραμένουν στην πρώτη θέση.