Χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος η Βηθλεέμ φέτος εξαιτίας του πολέμου

Χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος η Βηθλεέμ φέτος εξαιτίας του πολέμου

Tα Χριστούγεννα θα είναι «διακριτικά και χωρίς πολλά φώτα»

Ότι δεν θα στηθεί φέτος χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Βηθλεέμ καθώς ο τόπος όπου γεννήθηκε ο Ιησούς θα εορτάσει αυτή τη χρονιά τα Χριστούγεννα «διακριτικά και χωρίς πολλά φώτα» στη σκιά του πολέμου στη Γάζα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα.

Στη Βηθλεέμ, η οποία γειτνιάζει με την Ιερουσαλήμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πολλοί είναι εκείνοι οι κάτοικοι που έχουν επηρεαστεί έντονα από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, που απέχει 50 χιλιόμετρα.

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου οι ηγέτες των εκκλησιών συναντώνται κάθε χρόνο στην Βηθλεέμ για να κηρύξουν την έναρξη του σαρανταήμερου πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που συγκεντρώνει συνήθως πολλούς τουρίστες.

Φέτος όμως οι δρόμοι και οι πλατείες στην πόλη αυτή που είναι χτισμένη πάνω σε έναν λοφίσκο είναι σχεδόν άδειες.

«Ποτέ δεν έχουμε δει έτσι την Βηθλεέμ, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πόλη είναι άδεια, είναι θλιβερό» είπε Reuters ο πατήρ Ιμπραχήμ Φαλτάς, ένας Φραγκισκανός μοναχός, μπροστά από τον Ναό της Γέννησης.

«Η σημερινή θα έπρεπε να είναι μια ημέρα χαράς», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Παλαιστίνιοι πονάνε για τα «πολλά παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που μαρτύρησαν σε αυτό τον τρελό πόλεμο» σχολίασε.

Μια ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 10 Νοεμβρίου οι αρχηγοί των εκκλησιών στους Αγίους Τόπους εκφράζει συμπάθεια προς τους ανθρώπους που αγωνιούν για την «αβέβαιη τύχη των αγαπημένων τους» μια πιθανή αναφορά στις οικογένειες και τους φίλους των ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς