Μακρόν: Αν στόχος του Ισραήλ είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς ο πόλεμος θα διαρκέσει 10 χρόνια

Μακρόν: Αν στόχος του Ισραήλ είναι η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς ο πόλεμος θα διαρκέσει 10 χρόνια

«Θα πρέπει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας διαρκείας»

Ότι η Γαλλία ανησυχεί έντονα για την επανάληψη της βίας στη Γάζα τόνισε το Σάββατο (2/12) ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενώ επεσήμανε πως ο ίδιος μεταβαίνει στο Κατάρ για να συνδράμει τις προσπάθειες επανέναρξης της εκεχειρίας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Μια προσωρινή εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς κατέρρευσε χθες Παρακευή καθώς οι διαμεσολαβητές δεν κατάφεραν να την παρατείνουν.

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση.

Ο Μακρόν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς την Χαμάς.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια» σημείωσε ο Μακρόν όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή αν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων... Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό» ανέφερε κλείνοντας ο Γάλλος πρόεδρος.