Πέθανε ο πιο μόνος και λυπημένος ελέφαντας του κόσμου σε ζωολογικό κήπο των Φιλιππίνων

Πέθανε ο πιο μόνος και λυπημένος ελέφαντας του κόσμου σε ζωολογικό κήπο των Φιλιππίνων

Η Μάλι έζησε 33 χρόνια σε αιχμαλωία χωρίς ταίρι - Ακτιβιστές ζητούσαν εδώ και χρόνια την απελευθέρωσή της

Μετά από 42 χρόνια σε αιχμαλωσία στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα, εκ των οποίων τα 33 χρόνια χωρίς ταίρι, πέθανε η Μάλι, γνωστή και ως «ο πιο μόνος και λυπημένος ελέφαντας του κόσμου».

Το 1981 η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δώρισε στην πρώτη κυρία των Φιλιππινών, Ιμέλντα Μάρκος, έναν μικρό θηλυκό ελέφαντα. Η Μάλι η οποία ήταν τότε 11 μηνών, μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα, όπου τότε υπήρχε άλλος ένας ελέφαντας, ο οποίος πέθανε το 1990. Από τότε η Μάλι έμεινε ο μοναδικός ελέφαντας στον ζωολογικό κήπο.

Πέρασε σχεδόν 30 χρόνια μέσα στον τσιμεντένιο χώρο της και στην μοναξιά της, γεγονός που είχε προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις από πολλές φιλοζωικές οργανώσεις και ακτιβιστές. Ακόμα και ο σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ είχε εισηγηθεί στις αρχές να τη μεταφέρουν σε ένα καταφύγιο ελεφάντων. Τελικά, ο θηλυκός ελέφαντας που βαφτίστηκε από τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ως «ο πιο λυπημένος» του κόσμου, πέθανε στον ζωολογικό κήπο των Φιλιππινών στις 29 Νοεμβρίου 2023.

Η οργάνωση «Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων» (PETA) ανακοίνωσε: «Ο κόσμος θρηνεί για τον θάνατο της Μάλι, που πέρασε δεκαετίες μόνη της στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα. Αναπαύσου εν ειρήνη Μάλι, άξιζες πολλά περισσότερα». Όπως ανακοινώθηκε από την διεύθυνση του ζωολογικού κήπου, η Μάλι πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά έπασχε και από καρκίνο.

Για χρόνια ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ζητούσαν την απελευθέρωση της Μάλι και κατέκριναν τις συνθήκες που επικρατούσαν στον ζωολογικό κήπο. Παρόλα αυτά, η διοίκηση του ζωολογικού κήπου υποστήριζε, ότι η Μάλι έπρεπε να παραμείνει στην αιχμαλωσία, καθώς δεν γνώριζε, πώς να ζήσει ελεύθερη.