Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με γιατρό

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με γιατρό

Οι ισραηλινές δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι απομάκρυναν εκατοντάδες ασθενείς από το νοσοκομείο

Ο Χάλεντ Αμπού Σάμρα, προϊστάμενος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τη σύλληψη του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού ο οποίος δηλώνει ότι αναζητεί εκεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς.

Ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη μαζί με άλλους υγειονομικούς, επεσήμανε ο γιατρός Αμπού Σάμρα.

«Δύο νοσηλευτές έχουν συλληφθεί καθώς και ένας ακόμη γιατρός», διευκρίνισε από την πλευρά του αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει παρουσιάσει το νοσοκομείο αλ Σίφα ως το βασικό κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Εδώ και ημέρες Ισραηλινοί στρατιώτες ερευνούν δωμάτιο δωμάτιο το νοσοκομείο, το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα.

Πολλοί γιατροί δήλωσαν στο AFP ότι κρατήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια αυτών των ερευνών.

Οι εικόνες εκκένωσης του αλ Σίφα στις 18 Νοεμβρίου είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου. Περισσότεροι από 2.300 ασθενείς, υγειονομικό προσωπικό και εκτοπισμένοι που βρίσκονταν εκεί αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν σε δραματικές συνθήκες, με εξαίρεση τους ασθενείς και τους τραυματίες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Πρόωρα βρέφη μεταφέρθηκαν με ειδική αποστολή την επομένη στην Αίγυπτο.

Ο Αμπού Σαλμίγια, ο τόπος κράτησης του οποίου δεν έχει γίνει γνωστός, είχε δηλώσει στο AFP ότι έλαβε από τον ισραηλινό στρατό «εντολή εκκένωσης» του νοσοκομείου αλ Σίφα. Από την πλευρά τους οι ισραηλινές δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι απομάκρυναν εκατοντάδες ασθενείς από το νοσοκομείο, έπειτα από «αίτημα» του διευθυντή.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο, όπως δήλωσε, ήταν συνομιλία μεταξύ του Αμπού Σαλμίγια και υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου, στην οποία οι δύο άνδρες επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την εντολή εκκένωσης.

Εξάλλου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν ανακοινώσει ότι εντόπισαν ένα τούνελ μήκους 55 μέτρων κάτω από το αλ Σίφα, το οποίο «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατία». Επίσης έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του νοσοκομείου οι οποίες αποδεικνύουν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ότι κρατήθηκαν εκεί κάποιοι από τους ομήρους που έχει πιάσει η Χαμάς. Το παλαιστινιακό κίνημα απάντησε ότι οι όμηροι μεταφέρθηκαν εκεί για να τους παρασχεθεί φροντίδα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Χαμάς κατήγγειλε «έντονα» τη σύλληψη του Αμπού Σαλμίγια και των συναδέλφων του.

«Ζητάμε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και τις διεθνείς οργανώσεις να εργαστούν για την άμεση απελευθέρωσή τους», τόνισε.