Αλλαγή στάσης από τον Χαβιέρ Μιλέι προς την Κίνα – Ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ 

Αλλαγή στάσης από τον Χαβιέρ Μιλέι προς την Κίνα – Ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ 

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής

Ο ακροδεξιός νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι είχε δηλώσει προεκλογικά πως η χώρα δεν θέλει να έχει καμία σχέση με την Κίνα. Άφηνε δε να εννοηθεί πως οι σχέσεις με τον έναν από τους δυο κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Αργεντινής σε παγκόσμια κλίμακα διέτρεχαν κίνδυνο. Ωστόσο την Τετάρτη ευχαρίστησε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τα συγχαρητήρια που του έστειλε, αλλάζοντας θεαματικά τον τόνο.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τα συγχαρητήρια και τις ευχές του», ανέφερε ο κ. Μιλέι μέσω X (του πρώην Twitter). «Του απευθύνω τις πιο ειλικρινείς ευχές μου για την ευημερία του κινεζικού λαού».

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής, πίσω μόνο από τη Βραζιλία, με την οποία ο Μιλέι έχει επίσης δηλώσει πως δεν θέλει να έχει σχέσεις. Στην επιστολή του Σι –μεταφρασμένη στα ισπανικά– που δημοσιοποίησε ο Μιλέι στο X, ο Κινέζος πρόεδρος τον διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί του και υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει στη διμερή σχέση.

Οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν η μια την άλλη «με αμοιβαίο σεβασμό», επιφυλάσσουν η μια στην άλλη «ισότιμη μεταχείριση», επιδιώκουν «το αμοιβαίο όφελος», σημειώνεται στο κείμενο. «Η πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς φέρνει απτά κέρδη και στους δυο λαούς μας».

Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία τη 10η Δεκεμβρίου, κληρονομεί μια χώρα σε βαθιά οικονομική κρίση, με τριψήφιο πληθωρισμό, σχεδόν εξαντλημένα αποθέματα συναλλάγματος, μεγάλο εξωτερικό χρέος και το ποσοστό της φτώχειας στον πληθυσμό να ξεπερνά το 40%. Η «θεραπεία σοκ» που υποσχέθηκε να εφαρμόσει προεκλογικά είναι πολύ πιθανό να πλήξει τα εισοδηματικά χαμηλότερα στρώματα.

Ο Μιλέι προεκλογικά επέκρινε με οξύ τόνο την BRICS, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ακυρώσει την προσεχή ένταξη της χώρας του σε αυτή, όπως και τον περιφερειακό οργανισμό οικονομικής/εμπορικής συνεργασίας Mercosur, δημιουργώντας ανησυχίες πως θα εμποδίσει υπό διαπραγμάτευση συμφωνία με την ΕΕ.

Μετά τη νίκη του στις εκλογές πάντως μοιάζει να έχει κατεβάσει αισθητά τον τόνο ένανι όσων καταφερόταν σκληρά προεκλογικά, συμπεριλαμβανομένου του συμπατριώτη του πάπα Φραγκίσκου, τον οποίο χαρακτήριζε από «ηλίθιο» ως «σοσιαλιστή» ως πρόσφατα αλλά σε επικοινωνία τους αυτή την εβδομάδα προσφώνησε «αυτού αγιότητα».

Με χωριστή ανάρτησή του, ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το διθυραμβικό συγχαρητήριο μήνυμά του και εξέφρασε την ελπίδα του να συναντηθεί μαζί του σύντομα.