Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα δεν δικαιολογείται» λέει ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Η απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα δεν δικαιολογείται» λέει ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης

«Όσο δεν υπάρχουν δύο κράτη όπως ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη, δεν θα υπάρχει ειρήνη σε αυτή την περιοχή», πρόσθεσε ο Ασουμανί

Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή απάντηση στη Γάζα που ήρθε ως αντίποινα στις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς, κρίνοντας ότι η απάντηση του Ισραήλ δεν «δικαιολογείται» μπροστά στα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Οι ενέργειες της Χαμάς είναι «καταδικαστέες (...) αλλά η απάντηση δεν δικαιολογείται», δήλωσε ο Αζαλί Ασουμανί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

«Φανταστείτε ένα παιδί που αντίκρισε τη μητέρα του, που είδε τον πατέρα του να σκοτώνονται (...), αυτό γεννά εξτρεμισμό», τόνισε στο περιθώριο μιας συνάντησης του φόρουμ «G20 Compact with Africa», που επικεντρώνεται στην προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων στην Αφρική.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου άφησε πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς στο Ισραήλ, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τις αρχές. Σε αντίποινα, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα με στόχο να «εξοντώσει» τη Χαμάς, μια επίθεση που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 5.500 παιδιά και 3.500 γυναίκες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του ισλαμιστικού κινήματος που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα.

Στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, «όσο δεν υπάρχουν δύο κράτη όπως ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη, δεν θα υπάρχει ειρήνη σε αυτή την περιοχή», πρόσθεσε ο Ασουμανί.