Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας λιμοκτονούν», προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας λιμοκτονούν», προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες - Ανέστειλε τη λειτουργία του το Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι ο πληθυσμός στην Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι χρειάζονται απεγνωσμένα επισιτιστική βοήθεια.

«Οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες στη Γάζα» και ελάχιστες – σε σύγκριση με τις υπάρχουσες ανάγκες – περνούν τα σύνορα για να φθάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα, υπογραμμίζει η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, τα μη ασφαλή καταφύγια και την έλλειψη καθαρού νερού, οι πολίτες αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο λιμοκτονίας», προειδοποίησε.

Ανέστειλε τη λειτουργία του το Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας υποχρεώθηκε σήμερα να αναστείλει τη λειτουργία του, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο διοικητής του στο δίκτυο Al Jazeera.

Ο Άτεφ αλ Καχλούτ ενημέρωσε το Al Jazeera πως το νοσοκομείο – το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015 με χρηματοδότηση από την Ινδονησία και βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας – υποχρεώθηκε να αναστείλει τη λειτουργία του εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων που καθιστούν αδύνατη την περίθαλψη ασθενών.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τον προηγούμενο μήνα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Στις 5 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε υπόγειο του νοσηλευτικού ιδρύματος είχε στηθεί επιχειρησιακό κέντρο της Χαμάς. Παρουσίασαν επίσης δορυφορικές εικόνες που φέρονται να δείχνουν εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών σε μικρή απόσταση από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς των IDF.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Δυτική Όχθη

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασάμ, ανέλαβε την ευθύνη σήμερα για την επίθεση που διαπράχθηκε από τρεις δράστες σε ένα σημείο ελέγχου που χωρίζει την Ιερουσαλήμ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε.

Η επίθεση αυτή διαπράχθηκε «για να εκδικηθούμε το αίμα των μαρτύρων της Γάζας», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν «Ταξιαρχίες Κασάμ- Δυτική Όχθη», στην 41η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σε ένα δελτίο τύπου ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από την επίθεση με αυτόματο όπλο σήμερα το πρωί στη Δυτική Όχθη.

Ο Αβραάμ Φετενά, ηλικίας 20 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες στην επίθεση κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, η οποία διευκρίνισε πως τρεις Παλαιστίνιοι δράστες έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά.