«Ψήνεται» η Βραζιλία – Η αίσθηση της θερμοκρασίας στο Ρίο άγγιξε του 58,5 βαθμούς Κελσίου

«Ψήνεται» η Βραζιλία – Η αίσθηση της θερμοκρασίας στο Ρίο άγγιξε του 58,5 βαθμούς Κελσίου

Ρεκόρ καύσωνα στη χώρα

«Βράζει» από τη ζέστη η Βραζιλία. Το εθνικό ιστορικό υψηλό θερμοκρασίας καταρρίφθηκε την Τρίτη (14/11) στο Ρίο ντε Ζανέιρο καθώς η αίσθηση της θερμοκρασίας άγγιξε του 58,5 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για έναν δείκτη που λαμβάνει υπόψη τη ψυχολογική αίσθηση της ζέστης ή του ψύχους από το ανθρώπινο σώμα, συνδυάζοντας μαζί με την θερμοκρασία και άλλους παράγοντες, όπως η υγρασία και η ταχύτητα του ανέμου.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο είχε ήδη καταγράψει την πιο ζεστή μέρα του χρόνου την Κυριακή, με θερμοκρασία 42,5°C και αίσθηση θερμοκρασίας 52 βαθμών το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βραζιλίας.

Μεγάλο μέρος της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής δοκιμάζεται από το σαββατοκύριακο λόγω του ακραίου καύσωνα. Το εθνικό ινστιτούτο μετεωρολογίας (INMET) έθεσε 15 πολιτείες, στο νοτιοανατολικό, στο κεντροδυτικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και την πρωτεύουσα, την Μπραζίλια, σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

Χθες Τρίτη, το σύστημα Alerta Rio κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικά δεδομένα για αυτήν, το 2014: Η αίσθηση της θερμοκρασίας έφθασε τους 58,5° Κελσίου.

Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, που ήταν οι 58° Κελσίου, είχε καταγραφεί μόλις τον Φεβρουάριο.

Η πρόβλεψη για την ονομαστική θερμοκρασία την Τρίτη ήταν πως θα έφθανε τους 39° Κελσίου.

Με τα θερμόμετρα να δείχνουν 37,3° Κελσίου, η Μπραζίλια από την πλευρά της κατέγραψε την πιο υψηλή θερμοκρασία στα χρονικά αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, εν έτει 1962, σύμφωνα με την INMET.

«Είναι αφόρητα τα πράγματα με αυτή τη ζέστη» λένε οι πολίτες

Όσο για τη μεγαλύτερη μητρόπολη της Λατινικής Αμερικής, το Σάο Πάουλο, αυτή κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, 37,7° Κελσίου, ένα δεκαδικό ψηφίο κάτω από το απόλυτο ρεκόρ, τους 37,8° Κελσίου, που ανάγεται στον Οκτώβριο του 2014.

«Για εμάς που δουλεύουμε στον δρόμο, είναι αφόρητα τα πράγματα με αυτή τη ζέστη. Προσπαθώ να φθάσω πολύ νωρίς για να φύγω» το μεσημέρι, είπε η Ντόρα, 60 χρονών, που πουλάει τα προϊόντα της σε λεωφόρο της πόλης και θέλησε να δώσει μόνο το μικρό της όνομα όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κύμα ζέστης –οι θερμοκρασίες είναι κατά τουλάχιστον 5° Κελσίου πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή– αναμένεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον μεθαύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της INMET.

Νέα ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας λόγω καύσωνα

Ο καύσωνας οδηγεί εξάλλου σε νέα ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας. Αφού έσπασε για πρώτη φορά στα χρονικά το φράγμα των 100.000 μεγαβάτ τη Δευτέρα, χθες Τρίτη σημειώθηκε νέο ρεκόρ, 101.400 μεγαβάτ, κατά τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Εξαιτίας του Ελ Νίνιο, η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με ακραία φαινόμενα εδώ και μήνες: ιστορική ξηρασία πλήττει τον Αμαζόνιο και παραποτάμους του από τη μια, ενώ από την άλλη καταγράφονται σφοδρές βροχοπτώσεις και κυκλώνες στον νότο.

Η ξηρασία συνέβαλε να μεγεθυνθεί το εύρος πυρκαγιών στην Παντανάλ (δυτικά), όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος στον κόσμο. Οι φωτιές αποδίδονται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες.