Στόλτενμπεργκ: Θα συνεχιστεί επί μακρόν ο πόλεμος στην Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Θα συνεχιστεί επί μακρόν ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Γνωρίζαμε ότι η αντεπίθεση δεν θα ήταν εύκολη»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λέει πως υπολογίζει σε επιτυχίες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη μάχη τους εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η πρόοδος θα είναι δύσκολη.

«Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι για μακρά διάρκεια. Οι πόλεμοι είναι από τη φύση τους απρόβλεπτοι», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο DPA στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ό,τι συμβαίνει γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων συνδέεται αξεδιάλυτα με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», εξήγησε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επισήμανε πως μόνο η στρατιωτική υποστήριξη μπορεί να εξασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ένα κυρίαρχο και δημοκρατικό κράτος και να πείσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμη πως ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρο ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν θα ήταν κάτι εύκολο. «Γνωρίζαμε πως η Ρωσία ετοίμαζε επί μήνες γραμμές άμυνας -με νάρκες, με αντιαρματικές τάφρους, με πολλές αμυντικές θέσεις», εξήγησε. Εντούτοις οι Ουκρανοί «φάνηκαν ικανοί να αποκομίσουν κέρδη και να απελευθερώσουν περισσότερο έδαφος», υπογράμμισε.

Ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ καλωσόρισε τη στρατιωτική υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία. Απέφυγε πάντως να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα αν η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ Taurus, όπως ζητάει το Κίεβο, αλλά έχει αρνηθεί επανειλημμένα ο Σολτς.

«Είναι σε τελική ανάλυση μια εθνική απόφαση το τι είδους συστήματα παρέχει κάθε σύμμαχος», δήλωσε, προσθέτοντας πως καλωσόρισε το γεγονός ότι η Βρετανία και η Γαλλία παρέδωσαν ήδη πυραύλους κρουζ. Η Γερμανία έχει παραδώσει στην Ουκρανία άλλα ουσιαστικής σημασίας όπλα, περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης και αποτελεσματικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.