Οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Οι συνομιλίες έγιναν στη Ντόχα, σύμφωνα με το Reuters

Οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ συναντήθηκαν σήμερα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.

Δεν είναι σαφές το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Το Κατάρ, όπου αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς έχουν τη βάση τους, ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στη Χαμάς και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση των ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς όταν επέδραμαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.

Στη συνέχεια το Ισραήλ εξαπέλυσε αδιάκοπους βομβαρδισμούς στην υπό τον έλεγχο της Χαμάς Γάζα και στο τέλος του περασμένου μήνα εισέβαλε με τεθωρακισμένα στον θύλακα, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, το 40% από αυτούς παιδιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπτνουλραχμάν αλ-Θάνι είχαν τη συνάντηση αυτή αφού Καταριανοί μεσολαβητές συνάντησαν αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς χθες, Τετάρτη, το βράδυ και συζήτησαν παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν να φέρει τα τρία μέρη μαζί σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανέφερε η πηγή.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι ανθρωπιστικές εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, τις οποίες αρνείται μέχρι τώρα το Ισραήλ, μην τυχόν όπως λέει, εκτραπούν στη Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς.

Πηγή δήλωσε στο Reuters χθες, Τετάρτη, πως οι συνομιλίες αφορούσαν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση μίας έως δύο ημερών στον πόλεμο που καταστρέφει τη Γάζα.