Σκοτώθηκαν 19 Ουκρανοί στρατιώτες από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα

Σκοτώθηκαν 19 Ουκρανοί στρατιώτες από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα

Το ανακοίνωσε η Μεραρχία που ανήκαν

Μεραρχία του ουκρανικού στρατού δήλωσε σήμερα ότι 19 από τους στρατιώτες της σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ρωσική αεροπορική επίθεση, την οποία ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης την Παρασκευή στην περιοχή της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την 128η μεραρχία αναφέρεται ο αριθμός των νεκρών, χωρίς όμως να δίδονται άλλες λεπτομέρειες.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση, ενώ ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι η Ρωσία έπληξε την περιοχή της Ζαπορίζια με βαλλιστικό πύραυλο Iskander.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις λεπτομέρειες της επίθεσης. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν πυρά κατά ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή και ότι σκότωσαν περίπου 30 στρατιωτικούς, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το Κρατικό Γραφείο Ερευνών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ερευνά την απόφαση της στρατιωτικής διοίκησης να διοργανώσει τελετή με αφορμή την Ημέρα Πυραυλικών Στρατευμάτων και Πυροβολικού σε χωριό κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη Ζαπορίζια, χωρίς όμως να διευκρινίζει τη φύση της τελετής αυτής.

«Το βασικό είναι να εξακριβωθεί η πλήρης αλήθεια για το τι συνέβη και να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων», δήλωσε χθες ο Ζελένσκι.

«Τώρα η έρευνα πρέπει να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών και στην κοινωνία για το πώς συνέβη αυτή η τραγωδία και το εάν δόθηκαν λανθασμένες εντολές».