Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το ασθενοφόρο μετέφερε μαχητές της Χαμάς» λέει το Ισραήλ – Για δεκάδες νεκρούς κάνει λόγο η Χαμάς

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το ασθενοφόρο μετέφερε μαχητές της Χαμάς» λέει το Ισραήλ – Για δεκάδες νεκρούς κάνει λόγο η Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούσαν το ασθενοφόρο που χτυπήθηκε στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ-Σίφα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε, ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε ένα ασθενοφόρο στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, του Αλ-Σίφα, υποστηρίζοντας ότι «το χρησιμοποιούσε ένας τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στρατιώτες του εκτίμησαν, ότι μια μονάδα της Χαμάς που βρισκόταν κοντά στη θέση τους, χρησιμοποιούσε το ασθενοφόρο αυτό. Το Ισραήλ υποστηρίζει επίσης, ότι έχει πληροφορίες, ότι η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση χρησιμοποιεί ασθενοφόρα, για να μεταφέρει μαχητές και όπλα. Η Χαμάς από την πλευρά της έκανε λόγο για επίθεση σε κονβόι ασθενοφόρων, που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το νοσοκομείο και να κατευθυνθούν νότια μεταφέροντας τραυματίες. Σε πλάνα που τράβηξε το Γαλλικό Πρακτορείο, διακρίνονται τραυματισμένοι άνθρωποι γύρω από ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο.

«Ο κατακτητής στόχευσε το κομβόι σε περισσότερες από μία τοποθεσίες, έξω από τις πύλες του νοσοκομείου Αλ Σίφα», ανέφερε ο Άσραφ Αλ Κούντρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, τα ασθενοφόρα μπήκαν στο στόχαστρο τόσο στην πύλη του νοσοκομείου, όσο και στην πλατεία Άνσαρ, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο. Το τηλεοπτικό κανάλι Al-Aqsa που πρόσκειται στη Χαμάς, μετέδωσε επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας, ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Το κανάλι Al-Shebab, που πρόσκειται επίσης στη Χαμάς, ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλοί» νεκροί και τραυματίες.

Νωρίτερα, ο Κούντρα είχε ανακοινώσει, ότι ασθενοφόρα θα μετέφεραν βαριά τραυματισμένους Παλαιστίνιους, που χρειάζεται να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο, από την πολιορκημένη Πόλη της Γάζας στα νότια του θύλακα. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβει τα κέντρα διοίκησης και τις εισόδους των σηράγγων της στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Η οργάνωση, αλλά και η διοίκηση του νοσοκομείου διαψεύδουν ότι χρησιμοποιείται ως βάση για τους ισλαμιστές μαχητές.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τα οποία επαληθεύτηκαν από το πρακτορείο Reuters, δείχνουν αιμόφυρτους ανθρώπους ξαπλωμένους δίπλα σε ένα ασθενοφόρο σε έναν δρόμο της πόλης και άλλοι τρέχουν να τους βοηθήσουν.