Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα θα μιλήσει για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Λίβανος: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα θα μιλήσει για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

Φόβοι για εξάπλωση της σύγκρουσης

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, αναμένεται να απευθυνθεί στους οπαδούς του την Παρασκευή. Θα είναι τα πρώτα δημόσια σχόλιά του από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. Η ομιλία είναι πιθανό να υποδείξει τις επόμενες κινήσεις της ομάδας, καθώς οι μαχητές της και ο ισραηλινός στρατός εμπλέκονται σε έντονες επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Αυτό έχει προκαλέσει φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη μέτωπο στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η βία έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, σημειώνει το BBC.

Από τη στιγμή που η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ο Λίβανος βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, παρακολουθώντας στενά τη Χεζμπολάχ. Η ομάδα έχει εντείνει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, το οποίο ανταποδίδει.

Αλλά και οι δύο πλευρές έχουν προφανώς λάβει μέτρα για να αποφύγουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση και τα περισσότερα πλήγματα έχουν περιοριστεί στη συνοριακή περιοχή.

Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει.

Το Ισραήλ προωθεί τη χερσαία εισβολή του στη Γάζα, με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, ενώ ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στην περιοχή έχει ξεπεράσει τους 9.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, έχει επανειλημμένως καλέσει τους συμμάχους της να συμμετάσχουν στον αγώνα και πολλοί αναρωτιούνται αν η Χεζμπολάχ θα ανταποκριθεί σε αυτές τις εκκλήσεις.

 

Η Χεζμπολάχ – η οποία, όπως και η Χαμάς, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλους – είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στο Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις της ομάδας έχουν αντίκτυπο πολύ πέρα από τη βάση υποστήριξής της, και πολλοί εδώ και αλλού περιμένουν με αγωνία την ομιλία του Νασράλα – οπαδοί και εχθροί.

Το πού βρίσκεται ο Νασράλα, όπως πάντα, παραμένει ένα μυστήριο. Η ομιλία του θα μεταδοθεί σε δημόσιες προβολές που διοργανώνονται από την ομάδα σε όλη τη χώρα και αντιμετωπίζεται από τη Χεζμπολάχ ως μια σημαντική στιγμή.

Έκαναν το ασυνήθιστο βήμα να την ανακοινώσουν πέντε ημέρες πριν και, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κυκλοφόρησαν δραματικά βίντεο μικρής διάρκειας με τον Νασράλα, τροφοδοτώντας την προσδοκία μιας μεγάλης ανακοίνωσης.