Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Η Χαμάς έχει μόνο δύο επιλογές, τον θάνατο ή την παράδοση άνευ όρων»

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Η Χαμάς έχει μόνο δύο επιλογές, τον θάνατο ή την παράδοση άνευ όρων»

«Θα επαναλάβουμε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δύο και τρεις φορές» απειλεί η ισλαμιστική οργάνωση

«Ο εχθρός έχει μόνο δύο επιλογές, να πεθάνει ή να παραδοθεί άνευ όρων, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή», είπε ο Γκάλαντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ, κατά την 26η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Σκληρές μάχες γίνονται στη Γάζα. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν στον δρόμο για να νικήσουν τη Χαμάς» δήλωσε ο Γκάλαντ και πρόσθεσε: «Ο πόλεμος εξελίσσεται σύμφωνα με τους στόχους. Η Χαμάς υφίσταται σοβαρά πλήγματα». «Περισσότερα από 10.000 πυρομαχικά έπεσαν στην πόλη της Γάζας, χιλιάδες στόχοι χτυπήθηκαν, χιλιάδες τοποθεσίες καταστράφηκαν, χιλιάδες τρομοκράτες εξοντώθηκαν», κατέληξε.

Ο διοικητής της 162ης Μεραρχίας των IDF δήλωσε, ότι οι δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού βρίσκονται αυτή τη στιγμή βαθιά μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα «στις πύλες της πόλης της Γάζας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ιτζίκ Κοέν τόνισε, ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες «καταστρέψαμε μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων της Χαμάς, επιτεθήκαμε στις στρατηγικές εγκαταστάσεις της, όλη τη συστοιχία εκρηκτικών της, τις υπόγειες σήραγγές της και άλλες εγκαταστάσεις που καταστρέψαμε πλήρως». Την ίδια ώρα σημειώθηκε δεύτερο χτύπημα των ισραηλινών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια μέσα σε 24ώρες, μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς.

Η Χαμάς απειλεί με νέες τρομοκρατικές ενέργειες

Την ίδια ώρα το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Γκάζι Χαμάντ, προειδοποίησε σε συνέντευξή του σε λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι, ότι η ισλαμιστική οργάνωση θα επαναλάβει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά, μέχρι να εκμηδενιστεί το Ισραήλ. «Το Ισραήλ είναι μια χώρα, που δεν έχει θέση στη γη μας» δήλωσε ο Χαμάντ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο LBC στις 24 Οκτωβρίου, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα από το MEMRI. «Πρέπει να το αφανίσουμε, γιατί αποτελεί καταστροφή για την στρατιωτική και πολιτική ασφάλεια του αραβικού και ισλαμικού έθνους. Δεν ντρεπόμαστε να το πούμε αυτό» δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Χαμάντ υποστήριξε, ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαλειφθεί από όλα τα «παλαιστινιακά εδάφη», δηλαδή να εκμηδενιστεί πλήρως, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξή του είναι «παράλογη». «Πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στο Ισραήλ και θα το κάνουμε δύο και τρεις φορές. Ο Κατακλυσμός al-Aqsa (το όνομα που έδωσε η Χαμάς στην επίθεση της 7 Οκτωβρίου) είναι μόνο η αρχή» συνεχίζει ο Χαμάντ. «Θα πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα; Ναι, και είμαστε έτοιμοι να το πληρώσουν. Ονομαζόμαστε έθνος μαρτύρων και είμαστε περήφανοι που θυσιαζόμαστε ως μάρτυρες» συνέχισε.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε επίσης, ότι η Χαμάς δεν σκόπευε να βλάψει αμάχους, αλλά υπήρχαν «επιπλοκές» στο έδαφος. «Είμαστε τα θύματα της κατοχής. Επομένως, κανείς δεν πρέπει να μας κατηγορεί, για αυτά που κάναμε στις 7 Οκτωβρίου, στις 10 Οκτωβρίου, ένα εκατομμύριο Οκτωβρίου, ό,τι κάνουμε είναι δικαιολογημένο» κατέληξε.

Στην Άγκυρα την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται την Κυριακή στην Άγκυρα, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές. Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στο Ισραήλ, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο με τη Χαμάς.