Bουλευτής της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε απήχθη και βασανίστηκε από αγνώστους

Bουλευτής της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε απήχθη και βασανίστηκε από αγνώστους

Συνεχίζουν οι εντάσεις στη χώρα μετά τη διεξαγωγή των αμφισβητούμενων εκλογών

Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης της Ζιμπάμπουε απήχθη σήμερα το πρωί και οι δράστες, αφού τον βασάνισαν, το εγκατέλειψαν γυμνό στην άκρη ενός δρόμου, όπως έγινε γνωστό από το κόμμα του, με φόντο τις εντάσεις στη χώρα αυτή μετά τη διεξαγωγή των αμφισβητούμενων εκλογών.

Ο Τακούτζουα Νγκατζιόρε, 25 ετών, απήχθη από ενόπλους κοντά στο σπίτι στου στη Χαράρε, ενώ κατευθυνόταν προς το Κοινοβούλιο, ανέφερε ο Συνασπισμός Πολιτών για την Αλλαγή (CCC).

Ο Νγκατζιόρε, ο νεότερος βουλευτής της Ζιμπάμπουε, κατάφερε να μεταδώσει απευθείας, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, τις στιγμές που προηγήθηκαν της απαγωγής του. Σε ένα σύντομο βίντεο ο βουλευτής εμφανίζεται ανήσυχος να κοιτάζει την κάμερα και να λέει «Με παρακολουθούν». Στη συνέχεια δείχνει έναν άνδρα, οπλισμένο με καλάσνικοφ, που φοράει μαύρο κασκέτο και τρέχει καταπάνω του.

Ο βουλευτής βρέθηκε πολλές ώρες αργότερα, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων, κοντά στο χωριό Μαζόουε, όπως είπε ένας φίλος του που πήγε να τον παραλάβει.

Το CCC, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα Zanu-PF, υποστηρίζοντας ότι η απαγωγή εντάσσεται στην εκστρατεία εκφοβισμού των υποστηρικτών του. Ένας εκπρόσωπος του Zanu-PF, ο Φαράι Μαραπίνα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη χώρα του «κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις και διάφορες μορφές παραπληροφόρησης, όπως οι ψευδείς απαγωγές», ωστόσο ζήτησε από την αστυνομία να ερευνήσει την υπόθεση του Νγκατζιόρε και «να παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα».

Για το CCC, «η συνεχής στόχευση των μελών μας σκοπεύει να ενσταλάξει τον φόβο», όπως είπε ο εκπρόσωπός του, Πρόμις Μκουανάνζι. «Είναι ένα νέο παράδειγμα της αυθαίρετης αναρχίας που επικρατεί στη Ζιμπάμπουε μετά τις νοθευμένες εκλογές», είπε.

Ο Νγκατζιόρε νοσηλεύεται με κάταγμα στο χέρι και το γόνατο, είπε ο φίλος του που ζήτησε να μην κατονομαστεί, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφήνουν να εννοηθεί ότι οι απαγωγείς ενδέχεται να είναι μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Ζιμπάμπουε.

Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο συμβάν τις τελευταίες ημέρες: την περασμένη εβδομάδα ο Τζέιμς Τσιντάκουα, πρώην βουλευτής του CCC, απήχθη και βασανίστηκε. Βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα στα προάστια της Χαράρε, με ξυρισμένο το κρανίο.

Ο Νέλσον Τσαμίσα, 45 ετών, ο ηγέτης του CCC, ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα, 81 ετών, σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία, σύμφωνα με ορισμένους διεθνείς παρατηρητές, δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικοί κανόνες. Το CCC λέει ότι περισσότερες από 10 προσωπικότητες που συνδέονται μαζί του έχουν συλληφθεί με ψευδείς κατηγορίες. Επίσης, 15 βουλευτές του έχασαν την έδρα τους με καφκικό τρόπο, έπειτα από τηλεφώνημα ενός αγνώστου ο οποίος εμφανίστηκε ως στέλεχος του κόμματος. Λόγω του γεγονότος αυτού προκηρύχθηκαν συμπληρωματικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο και μπορεί να δώσουν στο Zanu-PF πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, αυτήν δηλαδή που χρειάζεται για να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.