Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η Χαμάς δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ξένους ομήρους τις επόμενες ημέρες

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η Χαμάς δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ξένους ομήρους τις επόμενες ημέρες

«Σημαντικά» τα επιτεύγματα της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, αλλά «πληρώνουμε βαρύ τίμημα» λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Την απελευθέρωση ομήρων τις επόμενες ημέρες προανήγγειλε σήμερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, Άμπου Ουμπέιντα, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα είναι Ισραηλινοί, αλλά υπήκοοι άλλων χωρών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης αμφισβήτησε τη χθεσινή ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) περί απελευθέρωσης μιας γυναίκας. Ο Άμπου Ουμπέιντα υποστήριξε, πως η Ορί Μεγκιντίς, η δεκανέας του ισραηλινού στρατού που σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των IDF και της Σιν Μπετ, απελευθερώθηκε χθες Δευτέρα σε επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, δεν ήταν μεταξύ των αιχμαλώτων των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ.

Επαναλαμβάνοντας τις απειλές του ότι η Λωρίδα της Γάζας θα γίνει «νεκροταφείο» για τους ισραηλινούς στρατιώτες, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα υποστεί «συντριπτική ήττα» που θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Γκάλαντ: Σημαντικά τα επιτεύγματα, αλλά πληρώνουμε βαρύ τίμημα

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωνε, ότι ο Ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε «σημαντικά» επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά «πληρώνει επίσης βαρύ τίμημα». «Αναπτύσσουμε δυνάμεις σε μεγάλη κλίμακα, βαθιά στη Γάζα», ανέφεραν οι Times of Israel ότι είπε ο Γκάλαντ σε στρατιώτες της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

«Γίνονται μάχες ενάντια στις δυνάμεις που επιχειρούν στη Γάζα και τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα στο πεδίο της μάχης είναι πολύ υψηλά. Δυστυχώς, στον πόλεμο υπάρχει και το τίμημα και την τελευταία μέρα ήταν βαρύ. Παρόλα αυτά, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κερδίσουμε», ανέφερε ο Γκάλαντ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν νωρίτερα, ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη.

Γκουτέρες: Το ανθρωπιστικό δίκαιο «δεν είναι a la carte»

Το ανθρωπιστικό δίκαιο «δεν είναι a la carte», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και προέτρεψε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αναλογικότητα και προφύλαξη. «Η προστασία των αμάχων και στις δύο πλευρές είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να γίνεται σεβαστή ανά πάσα στιγμή», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες σε δήλωση του. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο θεσπίζει σαφείς κανόνες που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Δεν είναι a la carte και δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιλεκτικά» πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για παροχή ανθρωπιστικής πρόσβασης «για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες που δημιουργούνται από την καταστροφή που εκτυλίσσεται» στο παλαιστινιακό έδαφος. «Καταδικάζω τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα και με απογοητεύουν οι αναφορές ότι τα δύο τρίτα αυτών που σκοτώθηκαν είναι γυναίκες και παιδιά», είπε μεταξύ άλλων.

Ο αρχηγός του ΟΗΕ έκανε έκκληση για προστασία των αμάχων που, όπως είπε, «επωμίστηκαν το κύριο βάρος των σημερινών μαχών». Μάλιστα, ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι εξεπλάγη από την «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση» των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα ενώ χαρακτήρισε το επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει επιτραπεί στον θύλακα ως «εντελώς ανεπαρκές» για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες των αμάχων.

Έκανε για άλλη μια φορά έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί βαθιά για τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης» πέρα από τη Γάζα.