Ο διοικητής των Ρώσων αλεξιπτωτιστών Τεπλίνσκι θα ηγηθεί ομάδας στρατού στην Ουκρανία

Ο διοικητής των Ρώσων αλεξιπτωτιστών Τεπλίνσκι θα ηγηθεί ομάδας στρατού στην Ουκρανία

Θα αντικαταστήσει τον αντισυνταγματάρχη Όλεγκ Μακαρέβιτς

Ο διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της Ρωσίας, αντισυνταγματάρχης Μιχαήλ Τεπλίνσκι, διορίσθηκε νέος διοικητής της στρατιωτικής ομάδας Ντνίπρο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο μια πηγή.

Ο Τεπλίνσκι θα αντικαταστήσει τον αντισυνταγματάρχη Όλεγκ Μακαρέβιτς, ανέφερε ξεχωριστά η εφημερίδα Izvestia.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας χωρίζονται σε έξι στρατιωτικές ομάδες. Ο δημοφιλής στρατιωτικός μπλόγκερ 'Operation Z' ανέφερε ότι η ομάδα Ντνίπρο έχει αναπτυχθεί στη νότια Ουκρανία όπου, όπως ανέφερε το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου στις 19 Οκτωβρίου, οι ουκρανικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να έχουν διασπάσει τις ρωσικές γραμμές στην αριστερή, νότια όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ωστόσο η Ρωσία δήλωσε ότι απέτρεψε τις απόπειρες διέλευσης του ποταμού.

Ο Τεπλίνσκι διορίστηκε τον Ιούνιο του 2022 επικεφαλής των επίλεκτων αερομεταφερόμενων δυνάμεων, οι οποίες είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι απομακρύνθηκε από μια ανώτερη θέση την Ουκρανία τον Ιανουάριο, αλλά αργότερα επανήλθε. Ανέφερε επίσης ότι είναι πιθανό να είναι ένας από τους λίγους ανώτερους στρατηγούς που «χαίρουν ευρείας εκτίμησης από τη βάση».

Τον Απρίλιο, ο Τεπλίνσκι εμφανίστηκε σε βίντεο που τον έδειχνε να συναντά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ορισμένες ρωσικές πηγές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η θέση του Τεπλίνσκι βρισκόταν σε κίνδυνο μετά τη σύντομης διάρκειας ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ τον Ιούνιο, όταν έθεσε υπό τον έλεγχό της τη νότια πόλη Ροστόφ και προέλασε προς τη Μόσχα, διανύοντας μια σημαντική απόσταση χωρίς να συναντήσει αντίσταση, προτού να καταλήξει σε συμφωνία με το Κρεμλίνο και να αποσυρθεί.

Στις 2 Αυγούστου, ο Τεπλίνσκι εκφώνησε ομιλία προς τα μέλη και τους βετεράνους της αερομεταφερόμενης υπηρεσίας για την Ημέρα των Αλεξιπτωτιστών, στην οποία ανέφερε ότι τουλάχιστον 8.500 αλεξιπτωτιστές είχαν τραυματιστεί στην Ουκρανία.

Ένα απόσπασμα της ομιλίας δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων του υπουργείου Άμυνας Zvezda, αλλά αποσύρθηκε μέσα σε λίγες ώρες για λόγους που δεν ήταν σαφείς.

Ο Τεπλίνσκι, γεννημένος στις 9 Ιανουαρίου 1969 στη σοβιετική Ουκρανία, στην κατεστραμμένη πλέον από τον πόλεμο περιοχή του Ντονέτσκ, υπηρέτησε στις ρωσικές δυνάμεις στη ρωσόφωνη αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πολέμησε σε δύο πολέμους στην Τσετσενία, όπου η Ρωσία συνέτριψε μια ισλαμιστική εξέγερση, και συμμετείχε σε ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις για την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.