Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέα επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας προαναγγέλλει ο στρατός του Ισραήλ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέα επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας προαναγγέλλει ο στρατός του Ισραήλ

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος προειδοποιεί ότι η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε «ωρολογιακή βόμβα»

Ο Ισραηλινός στρατός εξέδωσε σήμερα νέα προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους, να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενόψει μιας επικείμενης Ισραηλινής επιχείρησης.

Το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει ότι η Χαμάς έχει τοποθετήσει τα όπλα και τις δυνάμεις της ανάμεσα στους αμάχους, λέει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο για τη δική τους ασφάλεια. "Αυτή είναι μια επείγουσα στρατιωτική προειδοποίηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. "Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας να μεταφερθούν προσωρινά προς νότο".

"Η επικείμενη επιχείρηση των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) θα ξεκινήσει να εξουδετερώνει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και σφοδρότητα", είπε.

Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι: Η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε «ωρολογιακή βόμβα»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στη Γάζα, λέγοντας πως η περιοχή κινδυνεύει να μετατραπεί σε "ωρολογιακή βόμβα". Είπε επίσης, πως η κυριαρχία της χώρας του πρέπει να γίνει σεβαστή, μετά την αναχαίτιση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που εισήλθαν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο χθες Παρασκευή.

Το Ισραήλ ανέφερε την Παρασκευή, ότι ήταν ο στόχος των drones, την ευθύνη για την εκτόξευση των οποίων επέρριψε στο υπστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χούθι της Υεμένης. Ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε, πως τα drones που έπεσαν στις αιγυπτιακές πόλεις Τάμπα και Νουβέιμπα κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τραυματίζοντας έξι ανθρώπους, είχαν προέλευση τη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Δεν ανέφερε ποιος εκτόξευσε τα ντρόουν.

"Ανεξάρτητα από το πού προέρχεται, έχω προειδοποιήσει για την επέκταση της σύγκρουσης. Η περιοχή θα μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα, που μας επηρεάζει όλους", δήλωσε ο Σίσι, ο οποίος μιλούσε σε ένα συνέδριο. "Η Αίγυπτος είναι κυρίαρχη χώρα και η κυριαρχία και η θέση της θα πρέπει να γίνουν σεβαστές... Η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα και δεν την αγγίζει κανείς", πρόσθεσε.

Ο Σίσι διοργάνωσε ειρηνευτική σύνοδο κορυφής το περασμένο Σάββατο και έχει καλέσει να επιτραπεί η διέλευση της βοήθειας στη Γάζα, για απελευθέρωση των ομήρων και για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.