Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Έτσι θα μπούμε στα τούνελ της Χαμάς» – «Η επιχείρηση θα πάρει πολύ χρόνο»

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Έτσι θα μπούμε στα τούνελ της Χαμάς» – «Η επιχείρηση θα πάρει πολύ χρόνο»

Κάτω από το νοσοκομείο Σίφα βρίσκεται το στρατηγείο επιχειρήσεων της Χαμάς λέει εκπρόσωπος της IDF

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανέφερε σήμερα, ότι το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα σύντομα, η οποία θα είναι μακρά και δύσκολη και θα έχει στόχο να καταστρέψει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων, που χρησιμοποιούν οι ηγέτες της Χαμάς στην περιοχή, όπως μεταδίδει το The Times of Israel.

Ο Γκάλαντ δήλωσε, ότι η χερσαία εισβολή θα περιλαμβάνει μεγάλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροπορικές επιδρομές και «θα πάρει πολύ χρόνο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Υπογράμμισε, ότι θα ακολουθήσει μια τρίτη φάση μαχών χαμηλότερης έντασης, καθώς το Ισραήλ καταστρέφει «θύλακες αντίστασης». Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της Γάζας αναζητούν καύσιμα, για να λειτουργήσουν γεννήτριες έκτακτης ανάγκης, που τροφοδοτούν θερμοκοιτίδες και άλλο σωτήριο εξοπλισμό, αφού το Ισραήλ διέκοψε όλες τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα στην αρχή του πολέμου, αναγκάζοντας το μοναδικό εργοστάσιό του να κλείσει.

Ο Γκάλαντ ανέφερε, ότι το Ισραήλ πιστεύει, ότι η Χαμάς θα κατάσχει κάθε καύσιμο που εισέρχεται στον Παλαιστινιακό θύλακα. Σημείωσε, ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί γεννήτριες, για να αντλεί αέρα στις σήραγγες εκατοντάδων μιλίων της, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές αμάχων. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έδειξε στους δημοσιογράφους εναέρια πλάνα, από αυτό που λέει ότι είναι ένα φρεάτιο τούνελ, που χτίστηκε ακριβώς δίπλα σε ένα νοσοκομείο. «Για τον αέρα χρειάζονται πετρέλαιο. Για το πετρέλαιο χρειάζονται εμάς», πρόσθεσε.

Κάτω από το νοσοκομείο Σίφα το στρατηγείο της Χαμάς λέει εκπρόσωπος της IDF

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, υποστηρίζει ότι το στρατηγείο επιχειρήσεων της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας, όπως δήλωσε σε ενημέρωση για δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το The times of Israel.

Ο Χαγκάρι λέει, ότι η Χαμάς έχει πολλά υπόγεια τούνελ κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της τρομοκρατικής ομάδας, για να κατευθύνουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Όπως λέει, το Ισραήλ έχει πληροφορίες, ότι υπάρχουν πολλές σήραγγες που οδηγούν στην υπόγεια βάση έξω από το νοσοκομείο, έτσι ώστε οι αξιωματούχοι της Χαμάς να μην χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο, για να φτάσουν σε αυτό. Όμως, ο Χαγκάρι προσθέτει, ότι υπάρχει και είσοδος στο υπόγειο συγκρότημα, μέσα από έναν από τους θαλάμους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το IDF, η εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς έχει ένα κέντρο διοίκησης μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και αποθηκεύει όπλα. Σημείωσε ότι η ενεργειακή υποδομή του νοσοκομείου χρησιμοποιείται επίσης από την υπόγεια βάση της Χαμάς. Ο Χάγκαρι κατηγορεί τη Χαμάς, ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο -με 1.500 κρεβάτια και περίπου 4.000 άτομα προσωπικό- ως ανθρώπινες ασπίδες. Λέει ότι οι πληροφορίες για τη χρήση του νοσοκομείου από τη Χαμάς βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πηγών πληροφοριών που συλλέγονται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών και την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και ότι αυτές πληροφορίες έχουν ήδη δοθεί στους συμμάχους.